HANS PUT

Limburgse ziekenhuizen spreiden coronapatiënten: in Sint-Franciscusziekenhuis is limiet al bereikt

De Limburgse ziekenhuizen gaan elkaar helpen om coronapatiënten op te vangen, zodat de draaglast verdeeld wordt. Zo kunnen de andere afdelingen openblijven, en kan de reguliere zorg ook blijven doorgaan. Het Sint-Franciscusziekenhuis in Heusden-Zolder heeft al patiënten moeten doorsturen omdat ze aan hun limiet zitten in deze fase.

Per ziekenhuis is afgesproken hoeveel coronapatiënten er opgevangen kunnen worden. Als de limiet bereikt is, verhuizen patiënten naar een ander ziekenhuis. "Elk ziekenhuis bouwt gestaag op, zodat die lasten gezamenlijk verdeeld worden", zegt verpleegkundig en paramedisch directeur Jeroen Ruysen van het Sint-Franciscusziekenhuis in Heusden-Zolder. "Hierdoor willen we vermijden dat de reguliere zorg in het gedrang komt."

In deze fase zitten we wel aan ons maximum
Verpleegkundig en paramedisch directeur Jeroen Ruysen

Heusden-Zolder wordt tijdens deze tweede golf hard getroffen, en dat merken ze ook in het Sint-Franciscusziekenhuis. Op dit moment worden 10 Covid-patiënten behandeld, en dat is toch wel de limiet, zegt directeur Jeroen Ruysen: "In deze fase kunnen we 1 coronapatiënt op intensieve zorg opvangen en 4 à 5 patiënten op een andere afdeling. Dat kan elke dag wat fluctueren, maar met de 10 patiënten op dit moment, zitten we wel aan de boventop."

De samenwerking met de andere ziekenhuizen is dus nu al in werking. "We hebben al 2 patiënten, die intensieve zorg nodig hadden, moeten doorsturen naar het Jessa Ziekenhuis. En dat is goed gegaan."

Moed zakt in schoenen van zorgpersoneel

Voor het zorgpersoneel komt die tweede golf wel heel snel, en dat weegt zwaar. "Het zorgpersoneel neemt het zoals het komt, je hebt ook weinig andere keuze", zegt Jeroen Ruysen.

"Als een patiënt zich aandient, moet je die opnemen. Maar niemand had verwacht dat die tweede golf er nu al ging zijn. Voor veel personeelsleden zakt de moed hen in de schoenen op dit moment."

Meest gelezen