AFP

Na een grote terugval zit autodelen weer in de lift: “Meer gebruikers doordat er minder vliegreizen zijn”

Nadat autodeelsystemen de cijfers heeft zien kelderen tijdens de lockdownperiode, is er nu een enorme stijging in het aantal gebruikers van deelauto’s. De grootste autodeler in Gent, Cambio, merkte tijdens de lockdown een terugval van 80 procent, maar ziet de cijfers nu stijgen tot zelfs 40 procent meer gebruikers dan hetzelfde moment in een ander jaar. “Dat is logisch, eerst mochten enkel essentiële verplaatsingen en nu vallen de vliegreizen weg waardoor mensen meer naar de auto grijpen”, zegt directeur Geert Gisquière.

Tijdens de lockdownperiode viel het gebruik van Cambio deelauto’s terug op slechts 20 procent. “Dat was een enorme terugval, maar wel logisch. Je mocht enkel essentiële verplaatsingen doen”, legt directeur van Cambio Vlaanderen Geert Gisquière uit. “Dat is dus enkel boodschappen doen. Uitstapjes met de wagen mochten niet meer, waardoor we een heel beperkte vraag hadden.”

Die terugval is nu helemaal weg want de laatste maand ligt het gebruik net hoger dan andere jaren, tot wel 40 procent. “Nu zien we een omgekeerd effect, mensen mogen zich wel verplaatsen, maar verre (vlieg)reizen zijn vaak afgelast. Mensen gaan dichter bij huis op vakantie of maken eerder een daguitstap, hierdoor is er op dit moment een veel grotere vraag naar deelauto’s.” 

Als je in je kot moet blijven, heb je de wagen niet nodig

Geert Gisquière

Ook al flakkert het virus nu weer op, Gisquière verwacht dat de cijfers stabiel zullen blijven. “We kunnen het niet voorspellen, maar er zijn ook mensen die vakantie nemen in augustus. Ik denk dat zij ook nog op reis zullen gaan, al is het dan misschien dichter bij huis.”

Cambio bleef wel altijd in gebruik. “De meeste Cambiogebruikers hebben geen eigen wagen. We zijn steeds werkende gebleven zodat ze nog om boodschappen of naar de dokter konden gaan.” Of gebruikers niet vrezen voor een mogelijke besmetting met het coronavirus? “Dat speelt minder mee, het is niet hetzelfde als openbaar vervoer waar je echt in dezelfde ruimte zit met mensen. Er zijn wel mensen die de wagen gebruiken voor en na jou, maar we hebben altijd goed gecommuniceerd dat mensen aandachtig moesten zijn voor de hygiëne.”

kasto80

Meest gelezen