Topvrouw van testing en contactonderzoek wil dat OCMW's thuisisolatie controleren: "Telefoontje kan veel doen" 

De Vlaamse OCMW's zouden kunnen controleren of mensen die besmet zijn met het coronavirus, ook effectief in quarantaine gaan bij hen thuis. Dat idee lanceert Karine Moykens, die de leiding heeft over het Vlaamse testbeleid en contactonderzoek, in de krant De Standaard. “De maatschappelijk werkers van de OCMW’s hebben een beroepsgeheim, en dat is belangrijk om met die gegevens om te gaan. Ze zijn ook getraind om na te gaan of het wel ‘oké’ is met die mensen”, klinkt het.

Wie positief test op het coronavirus, wie samenwoont met zo’n besmette persoon, of wie terugkeert uit vakantie in een zone die is aangeduid als “rood”, die moet verplicht thuis in isolatie gaan. Maar controleer dat maar eens. 

Om dat probleem aan te pakken, zouden de OCMW’s kunnen worden ingeschakeld. Dat voorstel doet Karine Moykens, topvrouw van de werkgroep die het testbeleid en contactonderzoek in Vlaanderen uitrolt. 

“We moeten zoeken naar manieren waarop het lokale niveau ons kan helpen”, zegt Moykens. “Iedereen had verwacht dat de tweede golf eraan zou komen eind augustus of begin september. Niemand had dit verwacht. Zijn we er helemaal klaar voor? Nee, maar wie wel?”, klinkt het. 

Foto met de smartphone

“Meer en meer mensen gaan de boodschap krijgen dat ze in thuisisolatie moeten gaan”, zegt Moykens. “OCMW’s zijn dan het best geplaatste niveau om dicht bij de mensen te kijken of die thuisisolatie wordt gerespecteerd, maar ook of die mensen ‘ok’ zijn.” 

“Niet voor iedereen is thuisisolatie evident, denk maar aan kansarmen of mensen die het psychisch moeilijker hebben. De maatschappelijk assistenten zijn getraind om daarin een rol te spelen. We kunnen de gegevens van besmette mensen ook niet zomaar aan iedereen doorgeven. Die maatschappelijk werkers hebben beroepsgeheim", zegt ze. 

Hoe dat dan precies moet verlopen? “Er zijn verschillende mogelijkheden: men zou telefonisch contact kunnen houden om te checken of men wel thuis is, en om te kijken of ze geen hulp nodig hebben. Als men echt twijfel heeft, kan men vragen om een foto door te sturen met de smartphone", stelt Moykens voor. Ook Antwerps gouverneur Cathy Berx denkt in die richting. "En de veldagenten van onze callcenters kunnen altijd een seintje krijgen om ook effectief langs te gaan", vult Moykens aan. 

“Softe aanpak”

De Vereniging van Steden en Gemeenten (VVSG) reageert positief. “We wisten dat dit eraan zat te komen”, zegt bestuurder Wim Dries, die ook burgemeester is van Genk voor CD&V. “Maar we hebben er wel nog wat vragen over."

“Ik begrijp dat men vooral naar ons kijkt voor de softe aanpak: mensen die in quarantaine zijn erop wijzen dat ze er moeten blijven”, klinkt het. “Maar gaat er dan ook een wat hardere controle zijn? Ook de bevolking vraagt dat die quarantaine nauw wordt bekeken.” 

Voor die taak verwijst ook Dries naar de Vlaamse “veldagenten” die ter plaatse kunnen gaan. “Wij zouden dan vooral de opvolging telefonisch doen”, zegt hij. “Heel veel lokale besturen willen betrokken zijn bij de contactopsporing, daar is al heel wat rond te doen geweest. We moeten ook kijken hoe we dit hier kunnen ondersteunen.”

Beluister hier het gesprek met Wim Dries, waarin hij ook inging op de coronacijfers in Genk: 

Meest gelezen