Parket Limburg wil 18 leden van studentenvereniging Reuzegom voor de rechter na dodelijke studentendoop

Het parket in Limburg bevestigt dat 18 leden van de Leuvense studentenclub Reuzegom worden doorverwezen naar de raadkamer, na de dood van een student. De jongeman van twintig overleed in december 2018 in het ziekenhuis na een doopritueel. Het parket vraagt een vervolging voor onterende behandeling, toediening van kwalijke stoffen en onopzettelijke doding. Of alle 18 leden effectief voor de rechter zullen moeten verschijnen beslist de raadkamer begin september. 

De fatale studentendoop vond plaats begin december 2018.  De studentenclub Reuzegom, die Antwerpse studenten in Leuven verenigt, zou tijdens het eerste weekend van de wintermaand drie nieuwkomers dopen. Een ritueel dat de drie schachten moesten ondergaan om zelf tot de studentenclub te kunnen toetreden. 

Zo ver zou het echter nooit komen, want de doop ontspoorde volledig. De drie schachten werden gedwongen om liters alcohol, visolie en ook urine op te  drinken.  Daarnaast moesten ze urenlang halfnaakt in een put met water zitten bij temperaturen van om en bij de vijf graden.  De situatie liep zo zwaar uit de hand dat aan het einde van het weekend een van de studenten zwaar onderkoeld en buiten bewustzijn overgebracht werd naar het ziekenhuis. Hij zou enkele dagen later sterven.

(lees verder onder de foto)

Studentenclub Reuzegom is inmiddels ontbonden. De aanwezige leden kregen vorig jaar een voorwaardelijke schorsing van de KU Leuven  en een taakstraf opgelegd. 

Het dossier rond de fatale studentendoop wordt in Limburg behandeld, omdat een van de betrokken leden de zoon is van een Antwerpse rechter. Op 4 september zal de raadkamer beslissen of alle 18  leden van Reuzegom effectief voor de correctionele rechtbank zullen moeten verschijnen.  

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen