Avondklok in Baarle-Hertog: "Straks steek ik de grens over om tot 1 uur op café te zitten"

De avondklok in de provincie Antwerpen geldt ook in de gemeente Baarle-Hertog, een Belgische enclave op Nederlands grondgebied. Sommige Belgen steken dan ook om 23 uur de grens over: “Ik ga straks naar Nederland. Het is maar een paar meter verder en dan gaan we weer een pintje drinken tot 1 uur”. 

In de grensgemeenten zorgt de Antwerpse avondklok voor een ingewikkelde situatie. Antwerpse cafés moeten om 23 uur sluiten, terwijl de Nederlandse cafés tot 1 uur mogen open blijven. Burgemeester Frans De Bont (FORUM+) vertelt dat de Antwerpse avondklok moeilijk te controleren is doordat de landgrenzen er letterlijk dwars door straten en gebouwen lopen. 

Als je na 23.30 uur op Belgisch grondgebied komt is het strafbaar

Burgemeester Frans De Bont

“We controleren op mondmaskers en dat de Belgische horeca om 23 uur de deuren sluit. Als een Belg daarna naar Nederland gaat en terug op Belgisch grondgebied komt na 23.30 uur is het strafbaar. Maar ik denk dat 95% van onze inwoners de avondklok respecteren en de regels volgen”, aldus burgemeester De Bont.

Een Belgische vrouw is het eens met de burgemeester. “Het lijkt me wel heel logisch en uitdagend om de grens over te steken. Maar zo verleg je uw eigen verantwoordelijkheid. Ik ga het dus niet doen.”

Enkel essentiële verplaatsingen naar Nederland

Als Antwerpenaar mag je momenteel niet naar Nederland reizen. Als je dat toch doet, zou je daar twee weken in afzondering moeten blijven. Dat meldt buitenlandse zaken. Enkel essentiële verplaatsingen zijn toegelaten. “Het is aangeraden om niet naar Nederland te gaan, onze bewoners moeten logisch nadenken”, aldus De Bont.

Foto: Radio 2

Meest gelezen