Impressie van hoe het testdorp op Spoor Oost er zal uitzien

Stad Antwerpen komt met eigen "testdorp" om tot 4.000 coronatests per dag af te nemen

De stad Antwerpen gaat een eigen testpunt openen waar elke dag 500 tot 4.000 mensen kunnen worden getest op het coronavirus. Op die manier wil de stad de normale testcentra, huisartsen en labo's ontlasten. Het "testdorp" is enkel bedoeld voor mensen zonder symptomen, en moet volgende week al operationeel zijn.

Het concept is eenvoudig. U bent afkomstig van de stad Antwerpen, of één van de deelgemeenten, en u wil of moet zich laten testen op het coronavirus, maar u heeft nog geen symptomen? Dan kunt u zich vanaf volgende week naar een nieuw testpunt begeven op het voormalige spoorwegterrein Spoor Oost in Borgerhout.

"Wij spreken eigenlijk van een test-straat, een soort van drive-in waar je te voet, met de fiets of per auto kan aanschuiven en waar je in veilige omstandigheden kan worden getest", vertelt bevoegd Antwerps schepen Fons Duchateau (N-VA).

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal" en lees verder onder de video:

Videospeler inladen...

We krijgen al dagen signalen dat de testcentra tegen hun limieten aanlopen

Fons Duchateau, Antwerps schepen voor Gezondheidszorg (N-VA)

"Belangrijk: onze teststraat is enkel bedoeld voor mensen zonder symptomen. Voor mensen die bijvoorbeeld naar het buitenland zijn geweest, of die in contact zijn geweest met een besmet iemand, maar geen symptomen vertonen. Wie wél symptomen heeft, moeten absoluut via de huisarts blijven gaan", benadrukt Duchateau.

Wie zich wil laten testen, moet zich wel eerst aanmelden op een website. "Die moet de komende dagen klaar zijn. Aan de hand van een aantal criteria krijg je dan wel of geen groen licht om naar ons testpunt te komen", zegt Duchateau.

(lees verder onder de afbeelding)

Impressie van hoe het testdorp op Spoor Oost er zal uitzien
Stad Antwerpen

Omdat de situatie in Antwerpen ernstig is, wil het stadsbestuur zo snel mogelijk ingrijpen. "We krijgen al enkele dagen signalen van huisartsen, triagepunten en spoeddiensten dat ze tegen de limieten van hun testcapaciteit aanlopen. Door zelf een testpunt op te richten, hopen we het reguliere testcircuit en de labo's zo snel mogelijk te ontlasten door de mensen te testen die geen symptomen vertonen."

Afhankelijk van de nood zouden er elke dag tussen de 500 en 4.000 tests kunnen worden afgenomen. Volgende week al moet het nieuwe testpunt operationeel zijn. Alle stalen worden verwerkt door een nieuw labo van de Universiteit Antwerpen.

Impressie van hoe het testdorp op Spoor Oost er zal uitzien

Meest gelezen