Finipur

Bedrijf uit Deerlijk experimenteert met virusremmende stoffen: "Corona overleeft maar 2 uur op onze stoffen"

Een textielbedrijf uit Deerlijk probeert stoffen te behandelen met virusremmende vloeistoffen. Het is de bedoeling om die speciale stof dan te gebruiken voor bijvoorbeeld zetels of kussens. Het COVID-19-virus kan dagenlang overleven op voorwerpen. Zo kunnen mensen besmet geraken door bijvoorbeeld in een zetel te gaan zitten. 

Door de stoffen te behandelen met virusremmende vloeistoffen kan het virus maar 2 uur overleven. "Het zijn vooral scholen, ziekenhuizen en hotels die vragende partij zijn", zegt Gunnar Vandaele van het textielbedrijf Finipur in Deerlijk."We kunnen elk weefsel behandelen, denk maar aan een kussensloop of een zetel. Door die zaken te behandelen met een virusremmende vloeistof geven we het coronavirus minder kans. We voegen er nog een antibacteriële werking aan toe. Zo voorkomen we dat mensen ziek worden van een bacterie, als ze bijvoorbeeld in een zetel van een bioscoop of hotel gaan zitten."

(Lees voort onder de foto)

Finipur

Testen

"We zijn volop aan het testen", zegt Vandaele. "We zetten nu in op meerdere recepten, omdat we in functie van het materiaal een andere chemische combinatie moeten maken. Als alles goed gaat kan de virusremmende stof al in september geleverd worden. We kunnen dan op industriële schaal bijvoorbeeld bioscoopzitjes behandelen. Als de stoffen bioscoopzitjes behandeld zijn met ons product, dan overleeft het coronavirus maar 2 uur. Anders kan dat al snel oplopen tot 8 uur. We reduceren dus de kans om besmet te worden." 

Meest gelezen