Foto: Wim Desmet
Mozkito

Tien keer meer bezoekers bij Grot van Teralfene: "Door de coronacrisis vindt de volksdevotie zijn tweede adem"

De Mariagrot van Teralfene, bij Affligem, heeft een pak meer bezoekers dan normaal. Die populariteit ligt niet enkel aan de restauratie van de grot, maar ook aan de coronacrisis. "Mensen komen in tijden van nood troost zoeken op een plek die gebouwd is om troost te bieden," zegt Erwin Van Mol van de Vrienden van de Grot. 

De Grot van Onze Lieve Vrouw in de Daalstraat in Teralfene is een kleine replica van de bekende Lourdesgrot. En daar komen de laatste maanden tien keer meer bezoekers dan normaal. "Vroeger moesten we wekelijks de kaarsen aanvullen en opruimen. Nu is dat minstens één keer per dag", vertelt Erwin Van Mol.

Bedevaart dicht bij huis

De coronacrisis brengt veel stress en zorgen met zich mee waardoor iedereen op zijn eigen manier op zoek gaat naar troost. De Grot is daar ideaal voor, zegt Erwin. Maar dat is volgens hem niet de enige reden: "We merken dat het ook komt doordat de grote bedevaartscentra zoals Scherpenheuvel en de basiliek van Halle lang gesloten waren. De volksdevotie is dus niet uitgestorven, maar vindt zijn tweede adem door de coronacrisis."

Meest gelezen