Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Tienduizenden aanhangers van oppositie betogen in Wit-Rusland voor democratie

Ruim een week voor de verkiezingen in Wit-Rusland hebben tegenstanders van president Aleksander Loekasjenko massaal betoogd voor meer democratie. Volgens waarnemers was het de grootste betoging in zeker tien jaar in het land.

De manifestatie was een steunbetuiging aan Svetlana Tikhanovskaja, die bij de presidentsverkiezingen de belangrijkste uitdager is van Loekasjenko. Volgens de mensenrechtenorganisatie Vasnia namen er zeker 63.000 mensen deel aan de betoging in de hoofdstad Minsk.

Wit-Rusland wordt wel eens "de laatste dictatuur van Europa" genoemd. President Loekasjenko regeert de ex-Sovjetrepubliek al sinds 1994 met harde hand.

Voor de komende presidentsverkiezingen -die plaatsvinden op 9 augustus- heeft de verenigde oppositie haar hoop gevestigd op de politiek onervaren Tikhanovskaja, de vrouw van de bekende blogger Sergej Tikhanovski die in de gevangenis zit.

Het regime had de blogger eerder op de dag nog beschuldigd van opruiing. Hij zou banden hebben met ruim dertig huurlingen uit het buurland Rusland, die eerder deze week waren gearresteerd. Volgens de autoriteiten waren de Russische paramilitairen bezig met het organiseren van terreuracties en wilden zij de verkiezingen van 9 augustus ontregelen.

Tikhanovskaja spreekt de aantijgingen tegen haar man met klem tegen. Moskou zegt niets te weten van de vermeende huurlingen.

Videospeler inladen...

Meest gelezen