BELGA/WIEGANDT

Top van Nederlandse ABN Amro verhoord in witwasonderzoek

De voltallige raad van bestuur van ABN AMRO is afgelopen maanden door de Nederlandse Fiscale Opsporingsdienst (FIOD) verhoord in het lopende witwasonderzoek. De bij de verhoren aanwezige aanklagers dreigden de topbankiers persoonlijk te dagvaarden en voor de rechter te slepen als zij in de ogen van het Openbaar Ministerie (OM) niet voldoende zouden meewerken aan het witwasonderzoek bij ABN AMRO.

Het verhoren van de individuele bestuurders door rechercheurs van de FIOD vond in de afgelopen maanden plaats. Wegens de coronacrisis werden zij ondervraagd per videoverbinding. De sfeer tijdens de verhoren is grimmig, zo melden rechtstreeks betrokkenen. Daarnaast worden de bankiers onder druk gezet om hun wettelijk verankerde zwijgrecht, als vertegenwoordigers van de verdachte bank, tijdens de verhoren op te geven.

In september vorig jaar raakte bekend dat een onderzoek loopt naar de Nederlandse bank. Gekeken wordt of de bank zich aan de regels heeft gehouden over het voorkomen van witwassen en financieren van terrorisme. ABN AMRO zegt zijn volledige medewerking toe aan het onderzoek.

Meest gelezen