#Vranckxvlogt: Hoe overleeft Weense cultuur tijdens pandemie? "Kunnen ons niet aan anderhalvemeterregel houden"  

Oorlogsjournalist Rudi Vranckx trekt deze keer niet naar Syrië of Irak, maar blijft deze zomer in Europa voor een nieuw tv-programma ‘Een zomer als geen andere’. Samen met zijn ploeg reist hij met twee campers door Luxemburg, het noordoosten van Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk en Noord-Italië, op zoek naar verhalen over hoe het coronavirus in deze gebieden haar sporen zal nalaten. Hij neemt tijdens deze reis ook eens zelf de camera in handen en vlogt enkele van zijn tussenstops. Vandaag is Vranckx in Wenen waar hij spreekt met Anneleen, een Belgische harpiste in de wereldberoemde Wiener Philharmoniker.

Bekijk hieronder de vlog en het gesprek met harpiste Anneleen:

Videospeler inladen...

De cultuursector heeft bijzonder zwaar te lijden onder de coronacrisis. In de Weense staatsopera spreekt Rudi Vranckx met Anneleen Lenaerts, harpiste bij het Wiener Philharmoniker en afkomstig uit Peer. Het Wiener Philharmoniker wilde zich als enige orkest in Oostenrijk niet aan de anderhalvemeterregel tussen muzikanten houden bij optredens en repetities.

“Ons orkest staat bekend om zijn speciale klank. Die kunnen we alleen garanderen als we dicht bij elkaar zitten,” vertelt Anneleen. Een gespecialiseerde arts ontdekte met aerosoltests dat een afstand van 80 cm tussen de muzikanten voldoende is om het besmettingsgevaar te minimaliseren.

De driedelige documentaire "een zomer als geen andere" wordt eind september uitgezonden op Canvas. Je kan de reis van Rudi Vranckx en zijn team nu al meevolgen op VRT NWS. 

Meest gelezen