FOTO: Kinderen in China die behandeld worden vanwege loodvergiftiging.

Wereldwijd kampt 1 kind op de 3 met loodvergiftiging, aldus rapport van Unicef

Wereldwijd worden 800 miljoen kinderen, of een op de drie, getroffen door loodvergiftiging. In België hebben meer dan 400.000 kinderen een loodgehalte in het bloed van 5 microgram of meer per deciliter. Dat blijkt uit een nieuw rapport van Unicef en de ngo Pure Earth.

Ruim 800 miljoen kinderen hebben een loodgehalte in het bloed van 5 microgram of meer per deciliter, het niveau waarop volgens de Wereldgezondheidsorganisatie en de Amerikaanse Centra voor Ziektebestrijding en -Preventie moet worden ingegrepen. Bijna de helft van deze kinderen woont in Zuid-Azië. In ons land hebben meer dan 400.000 kinderen een loodgehalte in het bloed van 5 microgram of meer per deciliter en meer dan 40.000 kinderen hebben zelfs een loodgehalte van 10 microgram of meer per deciliter.    

"Doordat er weinig vroege symptomen zijn, is lood een stille vijand voor de gezondheid en de ontwikkeling van kinderen, met mogelijk fatale gevolgen", zegt Henrietta Fore, algemeen directeur van Unicef. "Nu we weten hoe wijdverspreid loodvervuiling is, moeten we dringend actie ondernemen om kinderen te beschermen."

Oude huizen, autobatterijen en fabrieken

Onlangs werd nog bekend dat de helft van de kinderen die in de wijk naast de Umicore fabriek in Hoboken woont te veel lood in het bloed heeft. "Het kan ook bij munitiefabrieken, waar autobatterijen gerecycled worden of verffabrieken en natuurlijk in oude huizen", zegt toxicologe aan de VUB Vera Rogiers. 

In oude huizen kunnen nog waterleidingen in lood aanwezig zijn, maar ook in oude verflagen of behang zit vaak lood. "We zien dat kansarme kinderen vaker blootgesteld zijn aan lood. Ze wonen in wijken met lage huurprijzen waar woningen minder gesaneerd worden."

Kinderen die blootgesteld worden aan te hoge dosissen lood kunnen gedragsproblemen krijgen "en er is vastgesteld dat ze een lager IQ ontwikkelen, er is een rechtstreekse impact op de hersenen en de bloedwaarden in het algemeen", aldus nog Rogiers.  Op latere leeftijd kunnen de kinderen te kampen krijgen met nierschade en hart- en vaatziekten, vult het rapport van Unicef nog aan.

Over het rapport zelf

Het rapport is een analyse van de blootstelling van kinderen aan lood, uitgevoerd door het Institute of Health Metrics Evaluation (IHME) en geverifieerd door een studie die is goedgekeurd voor publicatie in Environmental Health Perspectives. Het rapport stelt vast dat lood een krachtig neurotoxine is dat onherstelbare schade toebrengt aan de hersenen van kinderen. Het is vooral destructief voor baby's en kinderen onder de vijf jaar, omdat het hun hersenen beschadigt voordat ze de kans hebben gehad om zich volledig te ontwikkelen, waardoor ze een levenslange neurologische, cognitieve en fysieke beperking hebben.

Meest gelezen