Zwin Natuur Park

Zwin Natuur Park in Knokke-Heist kleurt paarser dan ooit: "Meer lamsoor dankzij uitbreiding Zwinvlakte"

Door de uitbreidingswerken in de Zwinvlakte stond er nog nooit zoveel lamsoor in bloei in het natuurgebied tussen Knokke-Heist en de Nederlandse buurgemeente Cadzand. De plantjes zorgen voor een paars tapijt en dat levert mooie beelden op. "Ik kan nog altijd genieten van die prachtige paarse gloed", zegt directeur Ina De Wasch van het Zwin Natuur Park.

Deze zomer trekt kustexpert Stefaan Struyve uit Oostende elke dag voor Radio 2 langs de kustlijn op zoek naar grote en kleine nieuwsverhalen. Van Knokke-Heist tot De Panne: hij gaat op zoek naar mensen die de zomer aan de kust maken.

Elk jaar in juli en augustus staat er lamsoor in bloei in de Zwinvlakte. Het is één van de weinige planten die kan overleven in een zoutrijke omgeving. "De meeste planten hebben zoet water nodig", zegt Ina De Wasch van het Zwin Natuur Park. "Maar lamsoor is zoutverdragend. Het is een schorreplant die af en toe overstroomd wordt door het zeewater dat via de Zwingeul binnenstroomt."

De Zwinvlakte is sinds 1 jaar dubbel zo groot. Daardoor zijn er meer schorren waarop lamsoor groeit. Vroeger kampte het Zwin met het probleem van verzanding. In de geul die de Noordzee en de Zwinvlakte verbindt, bleef er altijd maar meer zand liggen. Daardoor kon het zeewater alsmaar moeilijker doorstromen tot in het natuurgebied. "Door de uitbreidingswerken is er nu minder verzanding", zegt De Wasch. "De komende zomers zal er daardoor nog meer lamsoor in bloei staan."

Niet eetbaar

Lamsoor wordt in de streek ook "zwinneblomme" genoemd, omdat de plant bloeit in de Zwinvlakte. De naam lamsoor heeft de plant te danken aan de vorm van het blaadje. Dat lijkt op het oor van een lam. Sommige mensen denken dat je die blaadjes kan eten, maar dat klopt niet. Ina De Wasch: "Ze zijn slecht voor de spijsvertering. Ze lijken op de blaadjes van de zeeaster en die kan je wel eten. Daarom verwarren mensen de 2 planten soms. Vroeger hadden we wel eens bezoekers die lamsoor plukten. Maar dat mag niet, want de plant is sinds 1986 beschermd. In Frankrijk wordt lamsoor wel gekweekt en gedroogd om te gebruiken als sierbloem."

Meest gelezen