Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Driedaags vredesbestand in Afghanistan tijdens Offerfeest

In Afghanistan is een bestand ingegaan tussen de regering en de rebellen van de Taliban. Aanleiding is het Offerfeest dat ook gevierd wordt in Afghanistan. Eerder al sloten de Taliban een akkoord met de VS, maar niet met de Afghaanse regering, omdat ze die niet erkennen.

Er zal onder meer worden onderhandeld over de uitwisseling van krijgsgevangenen. Obstakel in de gesprekken zijn vierhonderd gevangen Taliban strijders die de regering weigert vrij ta laten. Vanmorgen nog herhaalde president Ashraf Ghani dat het om geharde strijders gaat die veroordeeld zijn voor aanslagen of aanvallen waarbij burgers of Afghaanse militairen omkwamen.

De Verenigde Staten, een bondgenoot van de Afghaanse regering, hadden eerder in onderhandelingen met de Taliban de vrijlating beloofd.  

Meer geweld... door kans op vrede

De voorbije maanden liep het geweld in Afghanistan weer op. In het verleden bleek dat de Taliban ook al extra aanslagen en aanvallen uitvoerden in de aanloop naar een akkoord. Het is een beproefde tacktiek om nog snel meer gewicht in de schaal te kunnen leggen aan de onderhandelingstafel.

Gisteren vielen er nog 18 doden bij een bomaanslag in de Afghaanse hoofdstad Kaboel. Het conflict tussen de Taliban en de Afghaanse overheid is al meer dan 20 jaar oud.

Ook in Kaboel wordt het Offerfeest gevierd
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Sinds begin dit jaar zijn in Afghanistan al meer dan 100.000 mensen op de vlucht geslagen voor het geweld en de gevechten in hun woonplaats. Dat blijkt uit gegevens van het VN-agentschap voor humanitaire zaken (OCHA). Ongeveer de helft van de vluchtelingen ging op de loop voor de conflicten in de noordelijke provincies van het land.

Vorig jaar werden alles samen in Afghanistan ongeveer 426.000 mensen geteld die in eigen land op de vlucht waren. Of die mensen intussen opnieuw onderdak vonden, is volgens de VN moeilijk na te gaan, onder meer als gevolg van de gebrekkige toegang tot heel wat provincies.

Afghanistan telt naar schatting ruim 30 miljoen inwoners. 

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen