Drie jongemannen opgepakt die verdacht worden van "grootste hack ooit bij Twitter", hoofdverdachte is 17

Het Amerikaanse gerecht heeft drie verdachten opgepakt voor de grootschalige hacking van prominente Twitteraccounts en een bitcoinfraude die ruim honderdduizend dollar opleverde in een paar uur. Een 17-jarige jongeman uit Florida wordt gezien als het brein achter de feiten. Twee andere verdachten zijn ook opgepakt. Een van de drie woont in het Verenigd Koninkrijk.

Twee weken geleden raakte bekend dat de Twitteraccounts van een lange lijst bekende Amerikanen en bedrijven zijn gehackt. Op de accounts van onder anderen Barack Obama, Elon Musk, Kim Kardashian en Kanye West werd om donaties in bitcoins, virtuele munten, gevraagd. Volgens experts zou het om de grootste hack ooit gaan bij Twitter. 

De openbaar aanklager van Hilborough in de Amerikaanse staat Florida heeft aangekondigd dat het vermoedelijke brein van de hacking gearresteerd is. "Het was geen gewone zeventienjarige en het ging om een heel gesofisticeerde aanval", aldus openbaar aanklager Andrew Warren.

De naam van de hoofdverdachte is niet bekendgemaakt. De 17-jarige zal zich moeten verantwoorden voor dertig feiten, gaande van georganiseerde fraude, identiteitsdiefstal en hacking. In Florida kan hij vervolgd worden als volwassene voor sommige financiële misdrijven.

In totaal zijn er drie verdachten in de boeien geslagen. Volgens een mededeling van het Amerikaanse ministerie van Justitie woonde een van de drie gearresteerde verdachten in het Verenigd Koninkrijk. Het gaat om de 19-jarige Mason Sheppard, alias "Chaewon", die verdacht wordt van samenzwering voor het plegen van elektronische fraude, samenzwering voor witwassen en het inbreken in een computer. De derde verdachte is de 22-jarige Nima Fazela uit Orlando.

De getroffen Twitteraccounts waren allemaal "geverifieerde accounts", waar een blauw vinkje naast de gebruikersnaam staat om de echtheid aan te tonen.  Ook technologiebedrijven zoals Apple en Uber werden getroffen. 

De hackers riepen via de accounts op een bedrag in bitcoins over te maken. Wie 1.000 dollar (876 euro) in bitcoins stortte, zou dan 2.000 dollar (1.753 euro) ontvangen. In het geval van Tesla-baas Elon Musk werd gevraagd om bitcoins "voor de gemeenschap". Die zouden vervolgens worden verdubbeld door Musk, die bijna 37 miljoen volgers heeft op Twitter.

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal": 

Videospeler inladen...

Meest gelezen