Arabisch sprekende Antwerpse studenten werken als quarantaine-coaches bij anderstaligen

In Antwerpen worden studenten geneeskunde en verpleegkunde die Arabisch of Berbers praten ingezet om anderstalige covid-patiënten uit te leggen wat de verplichte quarantaine is. De studenten werken als "quarantaine-coaches" en helpen hen ook om een lijst te maken van hun contacten. Op die manier sporen ze ook mee clusters van besmetting op.

Vrijwilliger Machteld Verbruggen vertelt dat er heel wat mensen omwille van een taal- of cultuurbarrière niet bereikt worden door de klassieke contact tracers. “De eerste Antwerpse brandhaard was in een buurt waar veel nieuwkomers wonen. En natuurlijk zijn quarantaine en ziekte niet de meest evidente woorden om te begrijpen. De studenten leggen de ziekte uit en wat je kan doen om de verspreiding te beperken.”

Er is ook een vorm van schaamte, want niemand wil aanzien worden als besmettelijk. Vertrouwen is dus essentieel. 

Machteld Verbruggen

De studenten proberen een vertrouwensband op te bouwen met de patiënten. “Het vertrouwen is zeer belangrijk. Sommige nieuwkomers hebben al eens een slechte ervaring met autoriteiten meegemaakt. De mensen willen het nu echt wel goed doen, maar ze weten niet hoe het moet. Er is ook een vorm van schaamte, want niemand wil aanzien worden als besmettelijk. Vertrouwen is dus essentieel”, vertelt Machteld.

Normaal wordt er voor de huisbezoeken met vrijwilligers gewerkt, maar de meeste van hen zijn gepensioneerde artsen. Zij behoren dus zelf tot de risicogroep.  Daarom hebben ze nu studenten ingeschakeld om hen te helpen. Het initiatief is ontstaan uit de vereniging van de huisartsen van Borgerhout en wordt ondersteund door de stad Antwerpen.

Meest gelezen