Videospeler inladen...

Bart De Wever (N-VA) over de regeringsvorming: "Het is crimineel onverantwoordelijk om nu af te blokken"

Voor N-VA-voorzitter en preformateur Bart De Wever is mislukken bij de regeringsvorming geen optie. Hij wijst erop dat ons land kampt met een ongeziene crisis ten gevolge van de coronapandemie, die overigens nog niet voorbij is. Een akkoord was nog nooit zo dichtbij als nu, aldus De Wever. Hij roept de liberalen op om mee in een regering te stappen.

Bart De Wever schuwt de grote woorden niet om de liberale partijen over de streep te trekken. De nota die MR en Open VLD gisteravond aan de preformateurs hebben bezorgd, brandt hij af. "Deze nota leest als een verkiezingsprogramma", zegt hij aan VRT NWS. Heel veel besparen en uitgeven, klinkt als een sprookje, maar is volgens De Wever onrealistisch. "Dit is niet om te slagen, maar om indruk te maken op de kiezers. Zo maak je geen regering."

Het is misschien leuk om 7 ministers in één partij te hebben, maar als je daarmee niet kan besturen in de ergste crisis ooit, moet je gewoon je verantwoordelijkheid nemen

N-VA-voorzitter Bart De Wever

De Wever gelooft niet dat de opdracht van Paul Magnette en hemzelf nu al mislukt is. Hij richt zich tot de liberale partijen Open VLD en MR: "Je zit nu met die 38 zetelsregering (de regering-Wilmès, red.). Dat is een soort Potemkin-regering: de gevel van de regering staat er, maar als je de deur opendoet, zie je de grote leegte. Ik kan mij toch niet voorstellen dat iedereen die daarin zit de verantwoordelijkheidszin zal ontberen om te zeggen dat we daarmee verder doen."

MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez wordt toegedicht dat hij stokken in de wielen probeert te steken en eigenlijk wil dat Wilmès en haar ploeg aanblijven. "Het is misschien leuk om 7 ministers in één partij te hebben, maar als je daarmee niet kan besturen in de ergste crisis ooit, moet je gewoon je verantwoordelijkheid nemen en de club vervoegen die een regering kan maken", zegt De Wever.

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal" en lees verder onder de video:

Videospeler inladen...

Mislukken is geen optie voor wat mij betreft

N-VA-voorzitter Bart De Wever

Bart De Wever bevestigt dat hij en zijn PS-collega Magnette wel degelijk vooruitgang hebben geboekt. "Er is een regering mogelijk. Ik meen dat heel serieus: er ligt een basis en het kan snel gaan. Het land heeft dit nu absoluut nodig."

"Het ligt er. Het is crimineel onverantwoordelijk om dat nu af te blokken", aldus De Wever. Hij erkent dat hij en Paul Magnette "het over niets eens zijn", maar er is een hoger belang. Denk maar aan de economische crisis die er zit aan te komen en de coronacrisis, die nog verre van achter de rug is. "Als je op dat moment niet over je eigen schaduw kan treden, en iemand tegemoet kan treden, zou dat crimineel onverantwoordelijk zijn."

"Mislukken is geen optie voor wat mij betreft", besluit Bart De Wever. "Ik ben vastbesloten. Ik heb hier dag en  nacht aan gewerkt met Paul Magnette. Ik denk ook dat wij elkaars vertrouwen genieten." Volgens De N-VA-voorzitter hebben we "nog nooit zo dicht bij een oplossing gestaan".

In "Terzake" op Canvas voegt Bart De Wever daaraan toe: “Wij gaan nu echt als een duo aan de slag, wij hebben samen een nota opgesteld. En ook daar zijn we al redelijk ver gevorderd. En die nota durf ik verdedigen voor een N-VA-congres. Het is niet zo dat de PS daar sociale dingen heeft binnengehaald in ruil voor institutionele dingen. In elk hoofdstuk op zich zit een evenwicht. En dat is heel belangrijk, want anders ga je nooit een ploeg rond zo’n nota kunnen verzamelen.”

We hebben al een bubbel van vijf

Bart De Wever

Die nota is ook aan andere partijen voorgelegd. Volgens Bart De Wever wekken de reacties van CD&V, CDH en SP.A zoveel vertrouwen dat een nieuwe regering al over enkele weken denkbaar zou zijn: “Bubbels van vijf zijn toegestaan, en we hebben al een bubbel van vijf. Ik durf er mijn hand voor in het vuur steken dat er vertrouwen is tussen die mensen, die willen een regering maken. Die vijf partijen hebben onze nota bekeken. Ze gaan uiteraard niet met alles akkoord, maar je voelt zo aan dat als je morgen met die vijf aan de tafel gaat, dat je een paar weken later al – ik druk erop, een paar weken later al – een regering hebt.”

Sprookje

Maar die vijf partijen hebben samen 70 zetels in de Kamer, en voor een meerderheid zijn er minstens 76 zetels nodig. En dus wordt er gekeken naar de liberale partijen Open VLD en MR. 

Op de nota die de PS en N-VA hebben opgesteld hebben de liberale partijen geantwoord met een eigen nota. Daar gaat niet veel vertrouwen van uit, zegt Bart De Wever: “Ik heb die nota gelezen, dat leest als een sprookje. Dat is een verkiezingsprogramma. Dat doe je niet in deze fase van de onderhandelingen. Er is een kaartenhuis tussen de PS en de N-VA gebouwd, met sociale, economische, institutionele hervormingen – daar ga je geen bowlingbal door smijten.  Dat doe je gewoon niet.”

Ik heb die nota gelezen, dat leest als een sprookje. Dat is een verkiezingsprogramma. Dat doe je niet in deze fase van de onderhandelingen.

Bart De Wever over de nota van de liberale partijen Open VLD en MR.

Dan wordt er vooral gekeken in de richting van MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez. Bart De Wever “Als het fout loopt, en je krijgt zo’n nota, dan moet je de vraag stellen, in het latijn: cui prodest? Wie heeft er nu voordeel bij dat iets niet lukt? Ja, dan gaan de verdenkingen uit naar degene die nu zeven ministers heeft in de regering, alleen bestuurt, en die dat misschien ook een heel prettige gedachte vindt van dat zo te houden. En die verdenking is inderdaad redelijk unaniem gericht op mijnheer Bouchez.”

"Als ik dan eindelijk een goed akkoord met de PS kan bereiken waar ik fiscaal en economisch leuke dingen in zie, en institutioneel een perspectief krijg op een België 2.0 dat ik wil, en ook in de restthema’s teksten krijg waar we mee kunnen leven, én aan de andere kant hoor ik mijnheer Magnette zeggen ‘voor mij is dat hetzelfde’, ja dan is het mirakel wat mij betreft geschied. En als die bubbel van vijf nu een bubbel van zes kan worden, dan heb je binnen twee drie weken een regering die slagkrachtig zal zijn, en die de pandemie kan aanpakken.”

Bekijk hieronder het gesprek met preformateur en N-VA-voorzitter Bart De Wever in "Terzake": 

Videospeler inladen...

Meest gelezen