Bericht dat besparingen in woonzorgcentra in coronacrisis doorgaan, zet kwaad bloed

De Vlaamse woonzorgcentra hebben gisteren een mail gekregen dat een voorziene besparing doorgaat. Dat wordt gemeld door de Mediahuis-kranten en bevestigd aan VRT NWS. Het gaat om een besparing die voor de coronacrisis was vastgelegd, maar de bevestiging ervan komt natuurlijk op een heel ongelukkig moment voor de zwaar getroffen woonzorgcentra. De oppositiepartijen SP.A en Groen vragen dat de besparingen ongedaan worden gemaakt.

De bestuurders van de Vlaamse woonzorgcentra kregen gisteren een pijnlijke mail binnen: de bevestiging dat een geplande besparingsmaatregel zal doorgaan, ondanks de coronacrisis, die de woonzorgcentra heel zwaar treft. “Er wordt rekening gehouden met de besparingen in het kader van het regeerakkoord 2019-2024”, zo staat het zwart op wit in de mail van het Agentschap Zorg en Gezondheid. 

“We waren ervan op de hoogte dat dit eraan zat te komen, maar de communicatie komt op een heel ongelukkig moment”, zegt Margot Cloet, topvrouw van Zorgnet-Icuro, de koepel van non-profit woonzorgcentra en ziekenhuizen. De besparing werd al op 31 januari aangekondigd, “maar toch is deze mail gisteren nog hard aangekomen”.

De besparing was aangekondigd, maar deze mail is gisteren toch nog hard aangekomen.
Margot Cloet (Zorgnet-Icuro)

Het gaat om een besparing van 0,3 procent op het budget voor de woonzorgcentra, omgerekend iets meer dan 7 miljoen euro. Concreet krijgen woonzorgcentra door de besparingen nu ongeveer een halve euro minder per bewoner, per dag. De woonzorgcentra lopen dus wekelijks enkele honderden euro mis.

Geen nieuwe beslissing

Vlaams minister van Welzijn Wouter B­eke (CD&V) benadrukt dat “dit geen nieuwe beslissing is, maar enkel een uitvoering van de bestaande begroting”. Hij merkt ook op dat de helft van deze besparing wordt gecompenseerd door het bredere budget.

Beke benadrukt ook dat er sinds de coronacrisis “een pak extra middelen zijn geïnvesteerd in de ouderenzorg, in bijvoorbeeld het garanderen van inkomsten, investeringen in materiaal…” Alles samen komt dit neer op 120 miljoen extra middelen en 20 miljoen euro specifiek voor het personeel. 

Margot Cloet hoopt dat de sector na de zomer werk kan maken van een goed investeringsplan en goed sociaal akkoord met een betere verloning voor het personeel in de Vlaamse zorgsector.  

Eerder had de topvrouw al geopperd dat de Vlaamse regering de komende 10 jaar 1,5 miljard euro moet investeren in de woonzorgcentra, waarvan 500 miljoen euro nog deze regeerperiode, waarvan zo’n 200 miljoen voor het personeel. “Want de coronacrisis heeft aangetoond dat er onvoldoende personeel is in de woonzorgcentra om de crisis aan te kunnen.”

Oppositie reageert scherp

De oppositiepartijen SP.A en Groen zijn er niet over te spreken dat de besparingen gewoon doorgaan zoals voorzien in het regeerakkoord. Ze vragen minister Beke om de besparingen ongedaan te maken.

"Dit is een slag in het gezicht van al de mensen die al maanden in de frontlinie staan en de komende weken en maanden wellicht weer vol aan de bak moeten om levens te redden. Als Wouter Beke zichzelf nog enigszins serieus neemt als minister van Welzijn, weigert hij de aangekondigde besparingen in Welzijn door te voeren. Zo niet, is het voor ons duidelijk dat zijn eigen post als minister hem meer waard is dan het verdedigen van de welzijnssector en alle helden van de zorg", vindt Vlaams parlementslid Hannes Anaf.

Beke kan niet aan de ene kant snoeien in de middelen om langs de andere kant te investeren.
Björn Rzoska (Groen)

Ook Groen wil dat de besparingen in de woonzorgcentra per direct worden teruggedraaid. Elk woonzorgcentrum krijgt een halve euro minder per bewoner, hoewel Welzijnsminister Beke investeerde in de ouderenzorg. "Wat zijn investeringen netto waard als er tegelijk bespaard wordt? Corona en de overheid knijpen de woonzorgcentra uit", stelt Björn Rzoska.

Het schrappen van werkingsmiddelen voor woonzorgcentra was Groen sowieso een doorn in het oog. "De druk voor corona was al immens. De afgelopen maanden rekenden we op de loyaliteit en de professionaliteit van de woonzorgcentra. Dat ze gisteren de boodschap kregen dat er verder wordt bespaard op hun budget, kan je aan geen zinnig mens uitgelegd krijgen. Deze sector staat op omvallen. De getuigenissen in de coronacommissie lieten niets aan de verbeelding over", vindt Rzoska, die de coronacommissie in het Vlaams parlement voorzit.

Dat minister Beke in de sector investeert, ruikt voor Rzoska naar een soort van een vestzak-broekzakoperatie. "Welzijnsminister Beke kan niet aan de ene kant snoeien in de middelen om langs de andere kant te investeren. Dat is creatief zijn op de kap van de medewerkers uit de woonzorgcentra. Een welzijnsminister die bespaart in zorgkundigen in coronatijden, die trouwens zijn hele corona-aanpak maar niet op orde krijgt, roept veel vragen op", voegt Rzoska eraan toe.

Meest gelezen