Morgen starten de solden: hoe pakken West-Vlaamse winkeliers het aan met al die coronaregels?

Morgen starten de solden. Dat is 1 maand later dan normaal. Alleen en gericht winkelen is de boodschap, want de Nationale Veiligheidsraad heeft "funshopping" verboden. Winkeliers moeten het dus over een andere boeg gooien om de soldenperiode te redden. "Wij geven meteen kortingen tot 50 procent", zegt Bo Vandemoortele-Coppieters van kledingwinkel LUV in Oostende.

Het aantal coronabesmettingen stijgt nog elke dag. Het is dus niet de bedoeling om van de solden een plezieruitstap te maken met het hele gezin. Dat is commercieel natuurlijk minder interessant voor de vele winkeliers. Bo Vandemoortele-Coppieters hoopt klanten naar haar kledingwinkel LUV in Oostende te lokken met al meteen kortingen tot 50 procent. "Ik weet totaal niet wat te verwachten", zegt ze. "We starten nu onmiddellijk met fikse kortingen, wat we normaal gezien niet zouden doen. Zo proberen we klanten te overtuigen om bij ons te komen winkelen."

"Tot vorige week kwamen de mensen vaak weer met 2 of personen shoppen", zegt de winkelierster uit Oostende. "Maar nu komen ze inderdaad alleen. Er is dus weer minder passage. Ik hoop dat er tijdens de solden weer meer mensen langskomen."

(Lees voort onder de foto)

LUV Oostende

Corona zorgt voor vertraging

In veel winkels vragen ze zich ook af op welke producten ze een korting zullen kleven. Want door de coronacrisis komen veel leveringen later toe. Dat merkt ook Jana Kind van Sport Lauwers in Lauwe bij Menen. "Normaal gezien worden de voetbalschoenen begin juli geleverd, maar nu zal dat pas midden augustus zijn", zegt ze. "Daardoor kunnen we andere modellen voorlopig nog niet in solden plaatsen. We moeten dus goed nadenken over welke producten we al dan niet in solden kunnen plaatsen."

Alleen shoppen

Veel winkeliers vrezen dat het alleen komen shoppen een effect zal hebben op de verkoop. Maar van dat probleem liggen de lingeriewinkels niet wakker. Dat zegt Inge Foulon van Lingerie Marie, met vestigingen in Wervik, Ieper, Gits en Westrozebeke. "Lingerie wordt heel vaak door de dame alleen gekocht", zegt ze. "De mannen blijven vaak buiten wachten. Dat is al altijd zo geweest."

Meest gelezen