AP2011

De "vader van het moderne Taiwan" en ex-president Lee Teng-hui is overleden

In Taiwan in het Verre Oosten is ex-president Lee Teng-hui overleden. Hij was 97. In de jaren 90 vormde hij zijn land om van een dictatuur naar een democratie en hij was ook de eerste "inheemse" president van Taiwan. 

Lee Teng-hui was 97 en is overleden in een ziekenhuis in de hoofdstad Taipei. De huidige presidente Tsai Ing-wen spreekt van een "groot verlies voor het land" en wijst daarbij op de grote rol die Lee gespeeld heeft in de democratisering van Taiwan. 

De wereld zal zich Lee herinneren als Mr. Democratie, de architect van het moderne liberaaldemocratische Taiwan

Mededeling van het ministerie van Buitenlandse Zaken van Taiwan

Nochtans maakte Lee aanvankelijk deel uit van het autoritaire regime van de nationalistische Kuomintang (KMT) van voormalig president Chiang Kai-shek. Onder diens zoon Chiang Ching-kuo was hij vicepresident en toen die in 1988 overleed, werd Lee Teng-hui automatisch president van wat officieel de Republiek China heet; wij kennen dat als Taiwan. 

Dat was toen -en nu nog altijd- een van de meest moderne economieën van het Verre Oosten, maar kende een erg autoritair regime. Lee liberaliseerde dat van binnen het regime, maakte een einde aan de krijgswet die al sinds 1949 van kracht was, liet meer partijen en een vrije pers toe en werd als beloning in 1996 democratisch verkozen als president. In 2000 trad hij af en toen was Taiwan een volwaardige democratie. Het land had dus een zelfde traject afgelegd als Zuid-Korea. 

De eerste "echte Taiwanese" president

Lee was geboren toen het eiland nog onder Japanse controle stond (1895-1945) en behoorde tot de Taiwanese Chinezen die al enkele eeuwen op het eiland woonden. Tot dan toe werd het Kwomintang-regime geleid door Chinezen die in 1949 van het vasteland gevlucht waren toen dat door de communisten van Mao Zedong onder de voet werd gelopen. (Lees verder onder de foto). 

Taiwan voert nog altijd de vlag van de nationalistische Republiek China.

De relaties tussen de "Taiwanese Chinezen" en de inwijkelingen van het vasteland waren altijd erg gespannen. Door Taiwan te democratiseren, gaf Lee de facto de macht in handen van de Taiwanese meerderheid. Die heeft weinig voeling met het Chinese vasteland en de huidige regeringspartij (Democratische Volkspartij van presidente Tsai Ing-wen) streeft naar "soevereiniteit" van Taiwan (lees onafhankelijkheid) en beschouwt zich niet langer als de "Republiek China". Tevens knoopte Lee economische banden aan met het communistische China en investeerde Taiwan fors op het vasteland. 

In de realiteit is Taiwan inderdaad een economisch en technologisch succesvolle staat, al wordt dat internationaal niet algemeen erkend. Ook België heeft een "vertegenwoordiging" (ambassade, maar u mag dat zo niet noemen) in Taipei. Communistisch China eist Taiwan op als een "opstandige provincie", maar dat laatste land geniet nog altijd van Amerikaanse bescherming, ook al erkent de VS de Volksrepubliek. Taiwan presenteert zich als een "baken van democratie" in het Verre Oosten en daarom trekt nu veel mensen uit Hongkong aan die de groeiende Chinese invloed daar beu zijn. 

Meest gelezen