Door de strengere corona­maatregelen blijven klanten weg uit restaurants: "Veel restaurants zullen nieuwjaar niet halen"

Door de verstrengde coronamaatregelen hebben restaurants veel minder klanten. Dat merkt ook Wim Cloots, de uitbater van het paardensteakrestaurant Horse House in Vilvoorde. Veel klanten annuleren ook hun restaurantbezoek. Wim heeft op een vrijdag gemiddeld 75 klanten, vandaag zijn er dat 4.

"Dit restaurant bestaat 60 jaar, ik ben 20 jaar uitbater", vertelt Wim Cloots van Horse House in Vilvoorde. "De zaak heeft altijd goed gedraaid, tot nu. Het begon in het voorjaar tijdens de lockdown, dan hadden we zo goed als geen inkomsten. Na de heropening op 8 juni dachten we toch wat omzet te hebben. Maar door de social distancing kunnen we maar de helft van de mensen zetten. En we hebben ook geen terras." 

Niet houdbaar

Met de nieuwe maatregelen rond de kleinere bubbel heeft Wim nog minder klanten. "Sommige mensen zijn ook bang om op restaurant te gaan. Er is ook geen hulp meer van de overheid, dus op deze manier zie ik het ons niet lang meer uithouden. Kredieten blijven lopen en rekeningen blijven komen. We moeten elektriciteit blijven betalen en we moeten goederen aankopen, maar we verkopen te weinig. Ik zou eigenlijk liever een nieuwe lockdown hebben met steun van de overheid, in plaats van open te blijven zonder hulp. Dit is niet houdbaar."

Vandaag doe ik open voor twee koppels, dat is verlieslatend

En dan zijn er nog de vele annulaties van klanten, ook in het restaurant van Wim. "Op een normale vrijdag hebben we 's middags 30 personen en 's avonds draaien we twee services die bijna altijd vol zitten. Voor vandaag hebben we vier reservaties. We hadden er 18, maar de meesten hebben afgebeld. En dan kan je wel rekenen hè. Ik doe dus vandaag open voor twee koppels, dat is verlieslatend. Als de maatregelen zo blijven, halen we het einde van het jaar niet. Ik denk dat veel restaurants overkop zullen gaan."

Meest gelezen