Radio 2

Foorkramers voeren actie in Brussel en vragen steunmaatregelen: “We kunnen geen geld uit onze spaarpot blijven halen”

Honderden foorkramers uit heel het land voeren vandaag actie in Brussel. Ze rijden met hun kermiswagens door de stad om te protesteren tegen de strenge coronamaatregelen. Hierdoor kunnen verschillende kermissen niet doorgaan. De foorkramers willen bijkomende steunmaatregelen en snel meer duidelijkheid over hun situatie. 

Het regent afgelastingen. Door de heropflakkering van de coronabesmettingen verbieden heel wat burgemeesters kermissen op hun grondgebied. Deze week werd nog de Brusselse Zuidfoor gecanceld. Hierdoor zien de foorkramers opnieuw hun broodwinning verdwijnen. Voor hen het signaal om actie te voeren.

Rond zeven uur vanmorgen zijn heel wat foorkramers vertrokken aan het Wijnegem shopping center in de provincie Antwerpen. Eindbestemming: Brussel. Onderweg sloten heel wat foorkramers zich bij de colonne aan.

Op dit moment trekken ze met zo'n 400 foorkramers door de straten van Brussel. Ze willen bijkomende steunmaatregelen, anders kunnen ze deze crisis niet overleven, zeggen ze. Hun situatie is heel onzeker en momenteel is er heel veel frustratie onder de foorkramers, zegt Dimitri Put.

Wij zijn de sector die het eerst is moeten sluiten, die het laatste terug is opgestart en die nu na een maand terug moet sluiten

Dimitri Put, foorkramer

“Wij kunnen niet begrijpen dat er attractieparken en binnenspeeltuinen open zijn en wij niet. Dat is totaal onaanvaardbaar. Wij vinden dat zelfs discriminerend. Wij zijn de sector die het eerst is moeten sluiten, die het laatste terug is opgestart en die nu na een maand terug moet sluiten. Er moet dringend vanuit de politieke wereld een duidelijk signaal komen wat er met ons moet gebeuren.”

Gevraagd: "een duidelijk politiek signaal"

De foorkramers willen een duidelijk signaal van de politieke wereld. De colonne stopte daarom even in de Wetstraat als signaal aan de politici. "Want als die geen maatregelen nemen, zal de Belgische kermiscultuur uitsterven", zeggen de foorkramers.

“We zijn één van de oudste beroepen van België. Van vóór de Middeleeuwen bestaat de kermis al. Het is niet alleen een kermiscultuur, het is een Belgische cultuur. Dat moet in de Wetstraat begrepen worden”, verduidelijkt Philippe Lainez, foorkramers.

Zijn collega, Jean-François Vlasselaers van de vakbond van foorkramers, treedt hem bij: “Als het zo blijft duren, is er vast en zeker geld nodig. We kunnen het niet blijven volhouden. Het zijn zware kredieten van zo’n 20 à 30.000 euro per maand. Die kunnen we niet uit onze spaarpot blijven halen.”

Als het zo blijft duren, is er vast en zeker geld nodig want we kunnen het niet blijven volhouden

Jean-François Vlasselaers, Vakbond van foorkramers

Nog tot drie uur vanmiddag rijdt de colonne met foorkramers door Brussel en kan er hinder zijn in de stad. De politie vraagt om zeker weg te blijven van de kleine ring.

Bekijk hieronder de reportage in "Het Journaal."

Videospeler inladen...

Meest gelezen