2020 Getty Images

Gemeente Borsbeek verplicht iedereen (+12 jaar) om mondmaskers te dragen in bebouwde kom, ook sporters

De gemeente Borsbeek verplicht iedereen ouder dan 12 jaar in de bebouwde kom om een mondmasker te dragen, ook zij die intensief aan het sporten zijn. Wie dat niet doet, krijgt een boete. Die maatregelen nemen ze omdat Borsbeek het hoogste aantal besmettingen per inwoners telt. “We zijn onverbiddelijk. Dat cijfer moet dringend omlaag”, klinkt het bij het gemeentebestuur.

Het aantal coronabesmettingen blijft stijgen. Bovenaan de lijst met het hoogste aantal besmettingen per inwoners staat de gemeente Borsbeek. “Meestal is het leuk om ergens bovenaan de top te staan, maar hier is dat helemaal niet het geval”, zegt burgemeester Dis Van Berckelaer (Iedereen Borsbeek).

Ik zie de laatste tijd plots veel meer mensen sporten. Dat is gezond, maar het mag geen excuus zijn om je niet aan de regels te houden

Dis van Berckelaer (Iedereen Borsbeek), burgemeester Borsbeek

Momenteel telt Borsbeek 203 coronabesmettingen per 100.000 inwoners. Dat is meer dan in de stad Antwerpen. “Dat is wellicht te wijten aan de bevolkingsdichtheid in onze gemeente. We leven met 11.000 inwoners op drie vierkante kilometer. Als iedereen dicht op elkaar woont, gaat zo’n virus makkelijk rond”, aldus Van Berckelaer.

Het gemeentebestuur wil dat het cijfer zo snel mogelijk daalt en daarom verstrengt het de maatregelen. In de bebouwde kom van Borsbeek moet iedereen ouder dan 12 jaar een mondmasker dragen, ook als je aan het sporten bent. Tot nu toe was er een mondmaskerplicht in heel de provincie Antwerpen. Enkel personen die intensief aan het sporten waren op een niet-drukke plaats, mochten dat masker afzetten.

Onverbiddelijk

“Hier zullen ook sporters zo’n mondmasker moeten dragen. Ik zie de laatste tijd plots veel meer mensen sporten. Dat is gezond, maar het mag geen excuus zijn om je niet aan de regels te houden. Bovendien zien we dat het virus in elke leeftijdscategorie toeslaat. Het is moeilijk om dat virus te vatten en daarom voeren we één uniforme regel in.”

De politie gaat controleren of iedereen zijn of haar mondmasker binnen de bebouwde kom draagt. Als je aan het sporten bent buiten de bebouwde kom, moet je geen mondmasker dragen als er niemand in de buurt is. “We gaan er geen heksenjacht van maken, maar in de bebouwde kom zijn we onverbiddelijk. Wie het niet draagt, krijgt een boete. Dat cijfer moet zo snel mogelijk omlaag”, aldus burgemeester Van Berckelaer.

Meest gelezen