Gent verbiedt offerfeestgebed in moskeeën last minute door corona: "Jammer dat beslissing zo laat komt"

De stad Gent verbiedt het offerfeestgebed in de Gentse moskeeën door het coronavirus. Eerder deze week kregen de Gentse moskeeën nog groen licht om het gebed door te laten gaan mits de afgesproken maatregelen werden nageleefd. Volgens het stadsbestuur kon de veiligheid niet voldoende verzekerd worden waardoor de moskeeën de deuren gesloten moeten houden. “Ik begrijp de maatregel voor de volksgezondheid, maar het had makkelijker geweest als we het eerder wisten”, zegt de verantwoordelijke van de Gentse moskeeën, Demir Ali Köse.

Na Antwerpen en Mechelen zegt ook Gent dat het offerfeestgebed daar niet kan doorgaan. Het stadsbestuur wil zo voorkomen dat er te veel mensen samenkomen op eenzelfde moment.

Verwarrende beslissing

De beslissing om de moskeeën gesloten te houden, zorgt voor verwarring omdat eerder deze week een andere beslissing werd genomen. “Dinsdag zaten we samen met het stadsbestuur. Toen werd beslist dat het gebed kon doorgaan volgens de afgesproken richtlijnen”, legt de verantwoordelijke van de Gentse moskeeën, Demir Ali Köse, uit. Moskeeën konden werken met reservaties, meerdere gebedstijden en stewards. “Alle moskeeën hebben de nodige voorbereidingen getroffen. Maar bij het stadsbestuur bleef toch de vrees dat er een grote toestroom van mensen zou zijn naar de moskeeën.”

Köse begrijpt de beslissing van het stadsbestuur, maar vindt het ook verwarrend. “Eerst hoorden we dat het wel mocht, dan weer niet. Was de beslissing dinsdag meteen al genomen, dan was het makkelijker geweest.” Ook geeft hij mee dat de moskee al twee maanden open is zonder problemen. “We zijn al open van begin juni en dat gaat altijd goed, er is een beperkte capaciteit, en als de moskee vol zit, sluiten we de deuren en moeten de mensen later terugkomen.”

Gebed thuis

Aangezien de moskee vandaag gesloten blijft, zal het offerfeestgebed thuis gebeden moeten worden. “Het gaat alleen over het gebed, het Offerfeest zelf wordt sowieso niet gevierd in de moskee. In de moskee is er enkel een kort gebed, een gezamenlijk dankgebed en een korte toespraak, daarna gaat iedereen naar huis. In intieme kring wordt het eigenlijke feest dan gevierd.”

kasto80

Meest gelezen