Katleen Paulussen uit As doet aan huizenruil: “Ik betaal voor een vakantie in het buitenland nog enkel het vervoer en de uitstapjes”

Het woord zegt het zelf. Als je aan huizenruil doet, ruil je tijdens de vakantie je huis met een ander gezin. Daarmee bespaar je de kosten van een logement en heb je een heel huis ter beschikking. “Ook voor een weekendje weg, doen we aan huizenruil”, zegt Katleen. “Zo vierden we Valentijn in het hart van Amsterdam."

Radio 2 Limburg toert de hele zomer lang doorheen de provincie: 42 gemeenten op 42 dagen. De reporters worden rasechte contact tracers en gaan op zoek naar mensen en hun verhalen. Waar hangen de Limburgers uit deze zomer? Wat houdt hen bezig?

De afspraken verlopen via de site 'Homelink'. Je betaalt een kleine bijdrage en dan ben je ook meteen verzekerd. “Hoewel we die verzekering nog nooit moesten aanspreken”, lacht Katleen. “Onze ervaring met de mensen die in ons huis verblijven is echt positief. En ik denk dat de logees het hier ook naar hun zin hebben, dat schrijven ze toch in het gastenboek. We hebben ook een gastendoos gemaakt met info over de streek, de restaurantjes die we zelf leuk vinden en ook praktische info zoals het nummer van de dokter of de apotheek." 

Vertrouwen

“Mensen vragen me soms of ik niet bang ben dat de gasten iets mee nemen of stuk maken”, zegt Katleen. "Maar we verblijven gelijktijdig in mekaars huis, dus er is veel wederzijds respect.“ Juwelen of waardevolle documenten kan je altijd in een kast weg stoppen. En verder moet je gewoon wat vertrouwen hebben."

 We verblijven gelijktijdig in mekaars huis, dus er is veel wederzijds respect

Katleen Paulussen

“Toen we een tijd terug in het Engelse Bath waren, verbleven we in een prachtig Victoriaans huis”, legt Katleen uit. “Onze host had een lijstje gemaakt met plekken waar de locals komen. Zo werden we ondergedompeld in het authentieke Engeland. We voelden ons geen toerist, maar een van de inwoners.”

Door huizenruil is op vakantie gaan niet veel duurder dan thuis vakantie vieren. "Daardoor kunnen we per jaar een keer of vier er op uit trekken", zegt Katleen. “En dat zijn de weekendjes niet inbegrepen. Onze vakantie in Denemarken hebben we afgezegd omwille van corona, maar we zijn al aan het rondkijken om in eigen land nog ergens een huizenruil te doen."

Meest gelezen