Nederlandse luchtvaartmaatschappij KLM schrapt tot 5.000 banen

De Nederlandse vliegtuigmaatschappij KLM schrapt de komende jaren 5000 banen. Dat heeft de maatschappij zelf bekendgemaakt. Zowel bij de piloten, het cabinepersoneel als het grondpersoneel gaan er jobs verloren. KLM zal inkrimpen door tijdelijke contracten niet meer te verlengen, maar ook door personeel vrijwillig te laten vertrekken. 

De omzet van KLM daalde de voorbije maanden door de coronacrisis met 75 procent. De vliegtuigmaatschappij gaat ervan uit dat het nog 1.6 miljard euro aan geannuleerde vliegtickets zal moeten terugbetalen. Er werken zo'n 33.000 mensen bij KLM. 

De nieuwe ontslaggolf treft alle personeelscategorieën. Dat betekent dat de luchtvaartmaatschappij met de vakbonden voor piloten, cabinepersoneel en grondpersoneel in gesprek moet om een sociaal plan te onderhandelen.

Die gesprekken beginnen wat KLM-topman Pieter Elbers betreft "zo snel mogelijk", al beseft hij dat het geen makkelijk traject wordt. "We streven naar zo veel mogelijk behoud van banen, maar de brute realiteit is dat we helaas wel actie moeten ondernemen."

Bekijk de reportage over KLM in "Het Journaal."

Videospeler inladen...

Meest gelezen