BELGA

Koopjes van start op 1 augustus: "Consument zal niet happig zijn om massaal te gaan shoppen"

De koopjesperiode gaat morgen van start, maar professor Consumentengedrag Malaika Brengman verwacht geen stormloop in de winkels. "De verstrengde coronamaatregelen met onder meer de verplichting om alleen te gaan shoppen en een beperkt bezoek van maximaal dertig minuten in de winkels, zullen de koopjesjagers afschrikken", aldus Brengman in "De wereld vandaag" op Radio 1.

De koopjesperiode start door de coronacrisis een maand later dan in niet-coronatijden. Vanaf morgen kunnen consumenten flinke kortingen krijgen in de winkels.

"Ik vrees dat de koopjesperiode geen massa volk op de been zal brengen. Met de verstrengde maatregelen zullen de mensen niet happig zijn om zich massaal naar de winkels te begeven", zegt professor Consumentenzaken Malaika Brengman in "De  wereld vandaag".

De mensen mogen enkel individueel winkelen, een mondmasker is verplicht en de consument mag maximaal een half uur in een winkel shoppen. "Dat zal de shoppers afremmen. Normaal maken de mensen er een daguitstap van, dikwijls in groep. Dat kan nu niet", aldus Brengman.

Ik vrees voor de omzet van handelaars en voor kleinere winkels

Volgens professor Brengman zullen enkel de "doorbijters" hun weg naar de koopjes vinden. "Ik vrees voor de omzet van de handelaars. Het ziet er niet rooskleurig uit. Kleinere winkels zullen het moeilijk hebben om te overleven."

Door de hele coronacrisis hebben mensen ook minder nieuwe spullen, zoals kleding nodig. "Alle sociale events waar we nieuwe kleding zouden dragen, zijn afgelast", besluit Brengman.

Meest gelezen