Kortrijk, Menen en Deerlijk starten toch zelf met contactopsporing

In Zuid-West-Vlaanderen gaat W13, de koepel van OCMW's, dan toch zelf beginnen aan contactopsporing. W13 had eerst geprobeerd om samen te werken met de Vlaamse regering, maar botste op een negatief antwoord. De koepel zet nu toch door. 

Om te vermijden dat COVID-19 zich opnieuw snel verspreidt onder de bevolking, is de Vlaamse overheid een paar maanden geleden gestart met contactopsporing. Wie ziek is, wordt opgebeld en er wordt in kaart gebracht wie hij of zij mogelijk besmet heeft. Maar het systeem werkt niet goed en de gegevens komen veel te laat binnen, zeggen heel wat  gemeenten en steden. Daarom zijn er lokale initiatieven van start gegaan, zoals W13. Dat zijn 13 gemeenten rond Kortrijk die samenwerken om de contactopsporing zelf te doen.

Wat we zelf doen, doen we beter

W13 had eerst geprobeerd om samen te werken met de Vlaamse regering, maar botste op een negatief antwoord. Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) en het Agentschap voor Zorg en Gezondheid houden het been stijf en willen het zelf blijven doen.

Maar de koepel zet toch door. Voorzitter Philippe De Coene: "We zijn in staat om dat zelf te doen. We hebben data en een goede manier om dat op een wettelijke wijze te doen. We hebben nu gevraagd aan de steden en gemeenten van onze regio of ze geïnteresseerd zijn. Binnen het uur hebben Deerlijk, Menen en Kortrijk laten weten dat ze mee doen."

Voorzitter De Coene zegt dat er nog meer lokale besturen op de kar zullen springen om zelf de besmettingshaarden op te sporen en vervolgens in te perken. De werking zal heel binnenkort in gang schieten, als het van de voorzitter afhangt zelfs vandaag al.

Meest gelezen