Liveblog - Overrompeling in station van Oostende en wereldwijd recordaantal nieuwe besmettingen op een dag: 292.000

Door een probleem met een stilstaande trein rond 19 uur in Jabbeke is er een overrompeling ontstaan met gestrande treinreizigers in het station van Oostende. De politie moest ingrijpen en legde alle treinverkeer stil tot 21 uur. Anderhalve meter afstand houden was voor de treinreizigers onmogelijk. De Wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft een nieuw dagrecord opgetekend van het aantal besmettingen met het coronavirus. Wereldwijd zijn er 292.000 besmettingen geteld. Herbekijk hier het coronanieuws van vandaag.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Wie de cijfers en de trends in detail wil bekijken: klik hier. Volg hieronder de meest recente nieuwsupdates:

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Overrompeling in station van Oostende, honderden dagjestoeristen wachten op trein naar binnenland

Honderden dagjestoeristen zijn vanavond gestrand in het station van Oostende toen ze de trein huiswaarts wilden nemen. Er onstond chaos met lange wachtrijen tot gevolg waarin anderhalve meter afstand houden onmogelijk was. 

Volgens de NMBS heeft een stilstaande trein in Jabbeke het treinverkeer in de war gestuurd omstreeks 19 uur. "Daardoor was er slechts een spoorlijn beschikbaar en konden de treinreizigers hun trein naar het binnenland niet nemen", meldt Dimitri Temmerman van de NMBS.

De politie moest ingrijpen en het treinverkeer werd twee uur lang stilgelegd. Omstreeks 21.30 uur kwam het treinverkeer opnieuw op gang. "Rond 22.30 uur was de situatie helemaal onder controle", zegt burgemeester Bart Tommelein.

Viroloog Marc Van Ranst heeft op Twitter gereageerd op de beelden van de chaos in Oostende. "Zo gaat het niet lukken, vrienden", schrijft Van Ranst.

Bekijk hier de beelden van de chaos in Oostende:

Videospeler inladen...

Wereldgezondheidsorganisatie meldt recordaantal nieuwe besmettingen: 292.000 gevallen in 24 uur

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft een nieuw record opgetekend van het aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus. In een dag tijd zijn er wereldwijd 292.000 nieuwe infecties geteld, zegt de WHO vrijdagavond.

De meeste nieuwe gevallen komen uit Noord-, Midden- en Zuid-Amerika. In totaal gaat het om 172.000 gevallen, waarvan de meeste uit Brazilië (69.000) en de VS (65.000).  Elders in de wereld springt India eruit, met 55.000 nieuwe infecties. In Europa waren het er 25.000. Veel daarvan kwamen uit Spanje (2.800).

Een half jaar na het uitroepen van een internationale noodtoestand kwam vrijdag de spoedcommissie van de WHO weer samen. De ongeveer dertig onafhankelijke experts, die de algemeen directeur van de WHO, Tedros Adhanom Ghebreyesus, geadviseerd hadden bij het afkondigen van de noodtoestand, komen regelmatig samen voor een nieuwe evaluatie van de coronasituatie. Over resultaten van de bijeenkomst is niets bekend.

Na Vlaanderen kleurt nu heel België, Zeeland en Zuid-Holland oranje op Europese coronakaart

Vorige week kleurde Vlaanderen al lichtoranje op de Europese kaart die alle coronabesmettingen bijhoudt. Nu is dat bijgesteld naar heel België. En daarnaast kleuren ook Zeeland en Zuid-Holland lichtoranje. Dat betekent dat daar de afgelopen twee weken meer dan 20 gevallen vastgesteld werden per 100.000 inwoners. In heel België staat het cijfer nu zelfs op 35,8 besmettingen per 100.000 inwoners.

Nog opvallend op de kaart kleuren Luxemburg, delen van Spanje en delen van Oost-Europa donkerrood, dat betekent dat er meer dan 120 besmettingen per 100.000 inwoners zijn.

De hele lijst kan je hier raadplegen. 

Weinig mensen zoeken verkoeling op terrasjes in Antwerpen

Op deze zwoele zomeravond zijn de terrassen in Antwerpen amper half gevuld geraakt. Dat heeft alles te maken met de verstrengde coronamaatregelen in de provincie Antwerpen. Om elf uur moeten alle horecazaken de deuren sluiten en de avondklok gaat in om 23.30 uur.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

N-VA-voorzitter Bart De Wever over contactopsporing: "Beloofde contactopsporing laat sterk te wensen over"

N-VA voorzitter en burgemeester van Antwerpen Bart De Wever (N-VA) heeft in "Terzake" erkend dat de beloofde contactopsporing die de Vlaamse regering in mei heeft beloofd nog altijd sterk te wensen overlaat. 

“Faalt de Vlaamse regering? Wel, men heeft dit uitbesteed aan mensen die zeggen, wij kunnen dit. Dat blijkt niet helemaal zo te zijn. Ik weet ook niet of het Agentschap Zorg en Gezondheid echt adequaat genoeg was uitgerust", aldus De Wever.

De Wever geeft ook mee dat de versoepeling van de coronamaatregelen achteraf bekeken niet de beste beslissing was. "Het loslaten van het sociale leven is achteraf bekeken een kapitale fout geweest. Dan is het begonnen. Vijftien wisselende contacten per week, eigenlijk is dat iedereen."

Bekijk het gesprek met Bart De Wever over de aanpak van de coronacrisis in Antwerpen en België hier:

Videospeler inladen...

Goede spreiding van drukte aan de kust

De drukte aan de kust is vrijdag goed gespreid. Dat blijkt uit een rondvraag. Enkele zones van badsteden kleurden vrijdag geel (druk) op de druktebarometer van Westtoer. Kustgemeenten slagen erin om het volk voldoende te spreiden en te grote samenscholingen te vermijden. Vooral in Blankenberge, Knokke Het Zoute, Oostende en De Haan is het drukker.

Zoals verwacht, is het met het tropische weer meteen druk aan zee. Heel wat toeristen zakten af naar de kust voor een daguitstap of weekendje weg. Dat is ook te zien op de druktebarometer. Hoewel het grootste deel van de kust groen kleurt (rustig), zijn er enkele gele zones (druk).

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Zorgatlas voor lokale besturen toont impact coronapandemie op wijkniveau: "Waarom niet openbaar maken?"

Vanaf vandaag kunnen burgemeesters en lokale besturen in Vlaanderen het aantal coronabesmettingen raadplegen tot op wijkniveau in de Zorgatlas. Er was al langer vraag naar meer gedetailleerde gegevens om de verspreiding van het coronavirus beter te kunnen indijken.

Tot nog toe werden enkel de cijfers voor de volledige gemeente bekendgemaakt en er zat ook wat vertraging op. 

"Ik heb de Zorgatlas kunnen inkijken. We zien daar inderdaag accurate cijfers in staan tot op niveau van de wijk. Daarbij staat de vermelding of het gaat over een man of een vrouw en de leeftijd van de persoon die een besmetting heeft opgelopen. Bij ons in Kortrijk gaat dat over 22 besmettingen in de laatste zeven dagen", zegt Vincent Van Quickenborne, de burgemeester van Kortrijk.

Van Quickenborne pleit ervoor om de Zorgatlas te publiceren voor de hele bevolking. "De tool is enkel voor gemeentebesturen. Ik vind dat vreemd. Men zou dat perfect kunnen publiceren op een website. Er staat geen privacygevoelige informatie in en iedereen heeft het recht om te weten wat de toestand is in zijn stad of gemeente. In tijden van corona is transparantie belangrijk."

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Europa bestelt 300 miljoen dosissen van vaccin tegen het coronavirus

De Europese Commissie heeft aangekondigd dat ze 300 miljoen dosissen van het vaccin tegen corona heeft gereserveerd bij de Franse groep Sanofi. Er worden ook intensieve gesprekken gevoerd met andere vaccinproducenten om dosissen van het coronavaccin te reserveren.

"De Europese Commissie doet alles wat ze kan om te verzekeren dat de Europeanen snel toegang hebben tot een vaccin dat veilig is en hen beschermt tegen het coronavirus", zegt Commissievoorzitter Ursula von der Leyen. Ze spreekt van een "belangrijke eerste mijlpaal van de veel bredere Europese Vaccinstrategie". Meer deals zullen nog volgen, klinkt het. Met verschillende bedrijven zijn er vergevorderde gesprekken.

"We weten vandaag de dag nog niet welk vaccin finaal het best zal werken, Europa investeert in een gediversifieerde portfolio van veelbelovende vaccins, op basis van verschillende technologieën." Die werkwijze verhoogt de kans om snel een werkend vaccin te bemachtigen, zegt von der Leyen nog.

Buitenlandse Zaken past reisadvies aan, geen rode zones meer in Portugal

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft een nieuwe update van het reisadvies voor Belgen die naar het buitenland willen gaan gepubliceerd. Er zijn geen rode zones meer in Portugal.

Het blijft verboden om naar de provincie Lleida in Catalonië en provincia Huesca in Aragon in Spanje te reizen. Ook de stad Leicester en omgeving in het Verenigd Koninkrijk kleuren rood.

Naast Estland, Letland, Litouwen en Noorwegen voert ook Slovenië opnieuw een quarantaine in voor reizigers uit België. 

Meest gelezen