Liveblog - Overrompeling in station van Oostende en wereldwijd recordaantal nieuwe besmettingen op een dag: 292.000

Door een probleem met een stilstaande trein rond 19 uur in Jabbeke is er een overrompeling ontstaan met gestrande treinreizigers in het station van Oostende. De politie moest ingrijpen en legde alle treinverkeer stil tot 21 uur. Anderhalve meter afstand houden was voor de treinreizigers onmogelijk. De Wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft een nieuw dagrecord opgetekend van het aantal besmettingen met het coronavirus. Wereldwijd zijn er 292.000 besmettingen geteld. Herbekijk hier het coronanieuws van vandaag.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Wie de cijfers en de trends in detail wil bekijken: klik hier. Volg hieronder de meest recente nieuwsupdates:

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Overrompeling in station van Oostende, honderden dagjestoeristen wachten op trein naar binnenland

Honderden dagjestoeristen zijn vanavond gestrand in het station van Oostende toen ze de trein huiswaarts wilden nemen. Er onstond chaos met lange wachtrijen tot gevolg waarin anderhalve meter afstand houden onmogelijk was. 

Volgens de NMBS heeft een stilstaande trein in Jabbeke het treinverkeer in de war gestuurd omstreeks 19 uur. "Daardoor was er slechts een spoorlijn beschikbaar en konden de treinreizigers hun trein naar het binnenland niet nemen", meldt Dimitri Temmerman van de NMBS.

De politie moest ingrijpen en het treinverkeer werd twee uur lang stilgelegd. Omstreeks 21.30 uur kwam het treinverkeer opnieuw op gang. "Rond 22.30 uur was de situatie helemaal onder controle", zegt burgemeester Bart Tommelein.

Viroloog Marc Van Ranst heeft op Twitter gereageerd op de beelden van de chaos in Oostende. "Zo gaat het niet lukken, vrienden", schrijft Van Ranst.

Bekijk hier de beelden van de chaos in Oostende:

Video player inladen...

Wereldgezondheidsorganisatie meldt recordaantal nieuwe besmettingen: 292.000 gevallen in 24 uur

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft een nieuw record opgetekend van het aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus. In een dag tijd zijn er wereldwijd 292.000 nieuwe infecties geteld, zegt de WHO vrijdagavond.

De meeste nieuwe gevallen komen uit Noord-, Midden- en Zuid-Amerika. In totaal gaat het om 172.000 gevallen, waarvan de meeste uit Brazilië (69.000) en de VS (65.000).  Elders in de wereld springt India eruit, met 55.000 nieuwe infecties. In Europa waren het er 25.000. Veel daarvan kwamen uit Spanje (2.800).

Een half jaar na het uitroepen van een internationale noodtoestand kwam vrijdag de spoedcommissie van de WHO weer samen. De ongeveer dertig onafhankelijke experts, die de algemeen directeur van de WHO, Tedros Adhanom Ghebreyesus, geadviseerd hadden bij het afkondigen van de noodtoestand, komen regelmatig samen voor een nieuwe evaluatie van de coronasituatie. Over resultaten van de bijeenkomst is niets bekend.

Na Vlaanderen kleurt nu heel België, Zeeland en Zuid-Holland oranje op Europese coronakaart

Vorige week kleurde Vlaanderen al lichtoranje op de Europese kaart die alle coronabesmettingen bijhoudt. Nu is dat bijgesteld naar heel België. En daarnaast kleuren ook Zeeland en Zuid-Holland lichtoranje. Dat betekent dat daar de afgelopen twee weken meer dan 20 gevallen vastgesteld werden per 100.000 inwoners. In heel België staat het cijfer nu zelfs op 35,8 besmettingen per 100.000 inwoners.

Nog opvallend op de kaart kleuren Luxemburg, delen van Spanje en delen van de Oostbloklanden donkerrood, dat betekent dat er meer dan 120 besmettingen per 100.000 inwoners zijn.

De hele lijst kan je hier raadplegen. 

Weinig mensen zoeken verkoeling op terrasjes in Antwerpen

Op deze zwoele zomeravond zijn de terrassen in Antwerpen amper half gevuld geraakt. Dat heeft alles te maken met de verstrengde coronamaatregelen in de provincie Antwerpen. Om elf uur moeten alle horecazaken de deuren sluiten en de avondklok gaat in om 23.30 uur.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier:

Video player inladen...

N-VA-voorzitter Bart De Wever over contactopsporing: "Beloofde contactopsporing laat sterk te wensen over"

N-VA voorzitter en burgemeester van Antwerpen Bart De Wever (N-VA) heeft in "Terzake" erkend dat de beloofde contactopsporing die de Vlaamse regering in mei heeft beloofd nog altijd sterk te wensen overlaat. 

“Faalt de Vlaamse regering? Wel, men heeft dit uitbesteed aan mensen die zeggen, wij kunnen dit. Dat blijkt niet helemaal zo te zijn. Ik weet ook niet of het Agentschap Zorg en Gezondheid echt adequaat genoeg was uitgerust", aldus De Wever.

De Wever geeft ook mee dat de versoepeling van de coronamaatregelen achteraf bekeken niet de beste beslissing was. "Het loslaten van het sociale leven is achteraf bekeken een kapitale fout geweest. Dan is het begonnen. Vijftien wisselende contacten per week, eigenlijk is dat iedereen."

Bekijk het gesprek met Bart De Wever over de aanpak van de coronacrisis in Antwerpen en België hier:

Video player inladen...

Goede spreiding van drukte aan de kust

De drukte aan de kust is vrijdag goed gespreid. Dat blijkt uit een rondvraag. Enkele zones van badsteden kleurden vrijdag geel (druk) op de druktebarometer van Westtoer. Kustgemeenten slagen erin om het volk voldoende te spreiden en te grote samenscholingen te vermijden. Vooral in Blankenberge, Knokke Het Zoute, Oostende en De Haan is het drukker.

Zoals verwacht, is het met het tropische weer meteen druk aan zee. Heel wat toeristen zakten af naar de kust voor een daguitstap of weekendje weg. Dat is ook te zien op de druktebarometer. Hoewel het grootste deel van de kust groen kleurt (rustig), zijn er enkele gele zones (druk).

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier:

Video player inladen...

Zorgatlas voor lokale besturen toont impact coronapandemie op wijkniveau: "Waarom niet openbaar maken?"

Vanaf vandaag kunnen burgemeesters en lokale besturen in Vlaanderen het aantal coronabesmettingen raadplegen tot op wijkniveau in de Zorgatlas. Er was al langer vraag naar meer gedetailleerde gegevens om de verspreiding van het coronavirus beter te kunnen indijken.

Tot nog toe werden enkel de cijfers voor de volledige gemeente bekendgemaakt en er zat ook wat vertraging op. 

"Ik heb de Zorgatlas kunnen inkijken. We zien daar inderdaag accurate cijfers in staan tot op niveau van de wijk. Daarbij staat de vermelding of het gaat over een man of een vrouw en de leeftijd van de persoon die een besmetting heeft opgelopen. Bij ons in Kortrijk gaat dat over 22 besmettingen in de laatste zeven dagen", zegt Vincent Van Quickenborne, de burgemeester van Kortrijk.

Van Quickenborne pleit ervoor om de Zorgatlas te publiceren voor de hele bevolking. "De tool is enkel voor gemeentebesturen. Ik vind dat vreemd. Men zou dat perfect kunnen publiceren op een website. Er staat geen privacygevoelige informatie in en iedereen heeft het recht om te weten wat de toestand is in zijn stad of gemeente. In tijden van corona is transparantie belangrijk."

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier:

Video player inladen...

Europa bestelt 300 miljoen dosissen van vaccin tegen het coronavirus

De Europese Commissie heeft aangekondigd dat ze 300 miljoen dosissen van het vaccin tegen corona heeft gereserveerd bij de Franse groep Sanofi. Er worden ook intensieve gesprekken gevoerd met andere vaccinproducenten om dosissen van het coronavaccin te reserveren.

"De Europese Commissie doet alles wat ze kan om te verzekeren dat de Europeanen snel toegang hebben tot een vaccin dat veilig is en hen beschermt tegen het coronavirus", zegt Commissievoorzitter Ursula von der Leyen. Ze spreekt van een "belangrijke eerste mijlpaal van de veel bredere Europese Vaccinstrategie". Meer deals zullen nog volgen, klinkt het. Met verschillende bedrijven zijn er vergevorderde gesprekken.

"We weten vandaag de dag nog niet welk vaccin finaal het best zal werken, Europa investeert in een gediversifieerde portfolio van veelbelovende vaccins, op basis van verschillende technologieën." Die werkwijze verhoogt de kans om snel een werkend vaccin te bemachtigen, zegt von der Leyen nog.

Buitenlandse Zaken past reisadvies aan, geen rode zones meer in Portugal

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft een nieuwe update van het reisadvies voor Belgen die naar het buitenland willen gaan gepubliceerd. Er zijn geen rode zones meer in Portugal.

Het blijft verboden om naar de provincie Lleida in Catalonië en provincia Huesca in Aragon in Spanje te reizen. Ook de stad Leicester en omgeving in het Verenigd Koninkrijk kleuren rood.

Naast Estland, Letland, Litouwen en Noorwegen voert ook Slovenië opnieuw een quarantaine in voor reizigers uit België. 

"Benauwdheid bij ademen mag je niet verwarren met COVID-19"

Een mondmasker dragen veroorzaakt op hele warme dagen extra hinder. "Als je het benauwd krijgt bij het ademhalen mag je dat zeker niet verwarren met COVID-19. Als je twijfelt moet je je laten onderzoeken, maar het is belangrijk een onderscheid te maken. Als je thuis zonder mondmasker de trap kan oplopen, dan is er geen groot probleem", zegt longarts Johan Cluckers in "De wereld vandaag" op Radio 1.

Lees het volledige artikel hier:

Klachten over verplicht reisformulier van overheid lopen massaal binnen: “Laatste vakantiedag anders voorgesteld”

Via verschillende kanalen lopen de klachten over het reisformulier van de overheid massaal binnen. Vanaf morgen moet iedereen die uit het buitenland terugkeert dit online formulier verplicht invullen. Maar bij veel mensen lijkt de pagina niet te laden en komt er geen bevestigingsmail toe. Op de koop toe is de bevestigingsmail in wel erg gebrekkig Nederlands geschreven. “Als tienduizend mensen dit moeten invullen, hadden ze er toch wel wat tijd in kunnen steken, niet?”, zegt Kathy vanuit Frankrijk. 

Lees hier wat er misloopt met het formulier: 

Politiezone Brussel Zuid verscherpt toezicht op naleving maatregelen

De lokale politie van de zone Brussel Zuid (Anderlecht/Sint-Gillis/Vorst) gaat scherper toezien op de naleving van de maatregelen die de Nationale Veiligheidsraad heeft ingevoerd in de strijd tegen de coronapandemie.

De aanwezigheid van de politieploegen op het terrein en de controles worden versterkt, klinkt het. "We voorzien patrouilles te voet en gemotoriseerd, evenals regelmatige doorgangen op drukbezochte plaatsen", zegt korpschef Jurgen De Landsheer.

De politie blijft de voorrang geven aan bewustmaking en dialoog met de burgers, zodat die de getroffen maatregelen, zoals het dragen van een mondmasker en het verbod op alcoholgebruik op de openbare weg in bepaalde buurten, kunnen naleven. Daarvoor wordt nauw samengewerkt met de preventiediensten van de gemeenten.

Nieuwe regels voor seizoenarbeiders in Limburg en Vlaams-Brabant

De provincie Limburg kondigt samen met Vlaams-Brabant nieuwe regels af voor seizoenarbeiders, in de strijd tegen het coronavirus. Seizoenarbeiders afkomstig uit oranje of rode zones moeten zich bij aankomst meteen laten testen op het coronavirus en in afwachting van het resultaat in quarantaine gaan.

Van seizoenarbeiders afkomstig uit groene zones wordt bij aankomst de temperatuur gemeten en moet men bij verhoogde temperatuur een arts raadplegen. Ook moeten werkgevers dagelijks de temperatuur meten van hun seizoenarbeiders, deze bijhouden en bij verhoogde temperatuur of ziekteverschijnselen meteen een arts raadplegen.

De komst van extra werkkrachten is belangrijk voor de fruittelers, die op hen rekenen om de oogst binnen te halen. Het gaat volgens cijfers van de Limburgse provinciale dienst Landbouw om meer dan 10.000 personen per jaar in Zuid-Limburg alleen.

Om een vlotte en veilige oogst te garanderen, is een provinciale aanpak dan ook aangewezen, klinkt het bij de provincie. De regels treden vanaf vrijdag in werking en dit tot en met 31 augustus 2020.

Opnieuw meer dan 300 nieuwe coronagevallen erbij in Nederland

In de afgelopen 24 uur zijn 338 nieuwe coronagevallen vastgesteld in Nederland. Dat is iets minder dan de 342 van donderdag, maar het is wel de tweede dag op rij dat het aantal nieuwe gevallen boven de 300 uitkomt. In de afgelopen zeven dagen waren er meer dan 1.700 positieve tests.

De grootste besmettingshaard is nog steeds Rotterdam-Rijnmond. Tussen donderdagochtend en vrijdagochtend zijn daar 78 mensen positief getest. Dat is wel minder dan de 94 nieuwe gevallen die donderdag waren gemeld. Het aantal positieve tests in Amsterdam daalde van 72 naar 53, maar dat is nog altijd hoger dan in de anderhalve maand ervoor.

In Den Haag en omgeving steeg het aantal nieuwe gevallen het meest. Op vrijdag kwamen er 55 bevestigde coronapatiënten bij, meer dan twee keer zoveel als op donderdag. In Utrecht werd het virus 36 keer vastgesteld, tegenover 23 op donderdag. Midden- en West-Brabant telde 23 nieuwe positieve diagnoses.

Londen versoepelt coronamaatregelen niet verder, maar maakt ze strenger

De Britse regering heeft de voor morgen geplande versoepelingen van de coronamaatregelen met twee weken uitgesteld. Volgens premier Boris Johnson is dat nodig om te voorkomen dat het virus zich opnieuw zou verspreiden. Concreet hadden huwelijksfeesten tot 30 mensen opnieuw toegelaten moeten worden en hadden casino’s de deuren kunnen openen, maar zo ver komt het dus voorlopig niet.

Integendeel, Londen zal bepaalde nieuwe maatregelen treffen. Zo zal het dragen van mondmaskers verplicht worden in musea, winkelcentra, bioscopen en gebedshuizen. Tot nu toe was dat al het geval voor winkels en het openbaar vervoer. Op een maand tijd is het aantal besmettingen in Groot-Brittannië per dag toegenomen van 2.800 tot 4.200. Dat is minder dan tijdens de eerste uitbraak van het virus, maar de regering wil geen risico’s lopen.

De stijging doet zich vooral voor in Engeland en dan het meest in de noordelijke regio rond de grootstad Manchester. Daar zijn overigens strengere maatregelen van kracht. Zo mogen mensen er niet langer bij elkaar thuis op bezoek komen, ook niet in de tuin. In de brede omgeving van Manchester en Bradford wonen ongeveer vier miljoen mensen. Iets meer ten zuiden, in de stad Leicester, zouden vanaf volgende week dan een aantal maatregelen opnieuw versoepeld worden. Leicester geldt in Europa als een “rode zone”, net zoals delen van de Portugese hoofdstad Lissabon en de Noord-Spaanse regio’s Aragon en Catalonië. 

Eerste coronadode in Vietnam ondanks succes tegen de epidemie

In de Zuid-Vietnamese stad Danang is een man van 70 overleden aan het coronavirus. Het gaat om het eerste bekende slachtoffer van het virus in Vietnam. Zes andere mensen zouden in kritieke toestand zijn. Vietnam heeft tot nu toe de epidemie erg succesvol onder controle gehouden. Officieel waren er tot enkele dagen geleden slechts iets meer dan 400 interne besmettingen vastgesteld. Waarnemers vermoeden dat dat aantal hoger zal liggen, maar dan nog zal dat wellicht nog veel minder zijn in andere landen in Zuidoost-Azië. 

Op enkele dagen tijd zijn er in Vietnam nu plots 104 besmettingen bij gekomen. De helft van die besmettingen deden zich voor in een ziekenhuis in Danang. Dat is een toeristische erg bekende badplaats in Vietnam en is erg populair bij lokale toeristen. Grote steden zoals Hanoi en Ho Chi Minh (Saigon) gaan nu tienduizenden eigen toeristen die recent uit Danang zijn teruggekeerd, testen. De naburige toeristische stad Hoi An gaat voorlopig ook geen bezoekers van elders toelaten. 

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Gebrekkig Nederlands en tikfouten bij reisformulier dat vanaf morgen verplicht is

“Deze QR-code moet bij vertrek aan de vervoerder worden tonen of, als u via de weg reist, aan de grenscontrole belaste overheden. Zorg voor een veilige reis, XXX.” Met die verwarrende zin en drie kusjes (?) eindigt de mail die u krijgt wanneer u het reisformulier van Volksgezondheid indient. 

Dat reisformulier moet u vanaf morgen verplicht invullen als u terugkeert uit het buitenland. Zo wil de overheid het overzicht houden over de mogelijke besmettingen bij reizigers. Het systeem lijkt te werken, maar in het formulier staan verschillende tikfouten (“langer van 48 uur”) en wordt gevraagd of u “langs vliegtuig” of “langs auto” reisde. 

De vertaler ging pas helemaal de mist in bij het opstellen van de bevestigingsmail. Die krijgt u als u het formulier correct heeft ingevuld. Bij die mail is een code gevoegd, die u moet kunnen voorleggen als u bijvoorbeeld het vliegtuig neemt. 

Deze verwarrende bevestigingsmail krijgt u momenteel nadat u het formulier invult.

Onderzoek naar rioolwater in Leuven om coronavirus te detecteren

De KU Leuven en de stad Leuven zijn gestart met een proefproject om de aanwezigheid van het coronavirus in het Leuvense afvalwater te monitoren. Zo’n vroegdetectiesysteem laat toe de aanwezigheid van het coronavirus in Leuven zo snel en efficiënt mogelijk in kaart te brengen, nog voor mensen positief testen. Op die manier kan de stad zeer snel ingrijpen om lokale uitbraken in te dijken.

Lees hier meer:

Vanaf morgen moet je verplicht dit reisformulier invullen

Wie langer dan twee dagen in het buitenland was, moet vanaf morgen verplicht een online formulier invullen bij terugkeer. Dat zogenoemde “passenger locator form” vind je hier terug. Vul je het correct in, dan krijg je een bevestigingsmail met een code. Moet je in België in quarantaine gaan, dan krijg je daarover bovendien een sms. Alle info over het reisformulier op een rij.

Lees hier meer: 

Meest gelezen