Mondmasker veroorzaakt extra hinder op warme dagen: "Benauwdheid bij ademen mag je niet verwarren met COVID-19"

Een mondmasker dragen veroorzaakt op heel warme dagen extra hinder. "Als je het benauwd krijgt bij het ademhalen, mag je dat zeker niet verwarren met COVID-19. Als je twijfelt, moet je je laten onderzoeken, maar het is belangrijk een onderscheid te maken. Als je thuis zonder mondmasker de trap kan oplopen, dan is er geen groot probleem", zegt longarts Johan Clukers in "De wereld vandaag" op Radio 1.

Het dragen van een mondmasker is zeker op warme dagen als vandaag niet altijd even aangenaam. De longarts Johan Clukers beaamt dat in "De wereld vandaag" op Radio 1.

"Het dragen van een mondmasker vraagt wel wat van mensen. Zeker nu met de hitte is het niet altijd even evident voor bijvoorbeeld de verplegers. Als je het niet gewoon bent om te dragen, is dat soms vervelend", zegt Clukers.

Volgens Clukers hebben echt gezonde mensen er minder hinder van, maar hij wijst erop dat het sowieso afgeraden wordt om zware inspanningen te doen op warme dagen en zeker niet op het heetste van de dag.

"Wanneer je een mondmasker draagt, kan dat een gevoel van beklemming geven en een gevoel van kortademigheid. Hoe beter je mondmasker afsluit, hoe minder lucht erdoor kan."

"Mensen hebben niet graag een masker op hun gezicht", vervolgt Clukers." Als je een beklemmend gevoel krijgt, ga je onbewust sneller ademen. Dat noemen we een vlucht- of vechtrespons. Dat doe je soms onbewust. Door het sneller ademen, dat noemen we hyperventileren, kan je opnieuw meer klachten krijgen en meer benauwdheid. Dat is een vicieuze cirkel die zich versterkt. Dat is iets om je bewust van te zijn. Dat heb je sowieso meer als het warm weer is."

Verschil tussen kortademigheid en benauwdheid is moeilijk vast te stellen, maar benauwdheid mag je niet verwarren met COVID-19

De longarts legt uit dat het verschil tussen benauwdheid en kortademigheid moeilijk vast te stellen is. "Kortademigheid is voor mij iets dat je merkt bij inspanningen. Het gaat om mensen die inspanningen moeten onderbreken om uit te hijgen. Benauwdheid is het gevoel dat je moeilijk lucht kan krijgen. Patiënten die longproblemen hebben, kunnen dat ook ervaren wanneer ze in rust zijn."

Maar benauwdheid mag niet verward worden met COVID-19. "COVID-19 brengt wat angst mee en dat kan ook benauwdheid geven. Als je twijfelt, moet je je laten onderzoeken, maar wat heel belangrijk om het onderscheid te maken, is nagaan of je nog inspanningen kan doen. Als je thuis zonder masker de trap kan oplopen, als dat lukt, dan is er geen groot probleem", besluit Johan Clukers.

De medewerkers van Infrabel hebben op warme dagen ook een extra last met het mondmasker. Onze ploeg volgde hen langs het spoor van Brussel-Noord:

Video player inladen...

Meest gelezen