AFP or licensors

Doet een mondmasker je tijdens deze hitte naar lucht happen? Met deze tips haal je vlotter adem 

Een mondmasker en de hitte, het is geen ideale combinatie. "Als je het niet gewoon bent, kan dat vervelend zijn", vertelt longarts Johan Clukers. Maar hoe komt dat toch? En zijn er tips om toch comfortabel een mondmasker te dragen op deze warme dagen?

Het dragen van een mondmasker is - zeker op warme dagen als vandaag - niet altijd even aangenaam. 

"Het dragen van een mondmasker vraagt wel wat van mensen", legt longarts Johan Clukers uit. "Zeker nu met de hitte is het niet altijd even evident voor bijvoorbeeld de verplegers. Als je het niet gewoon bent om te dragen, is dat soms vervelend", zegt Clukers.

Het dragen van een mondmasker vraagt wel wat van mensen

Longarts Johan Clukers

Hoe komt het dat een mondmasker dragen op warme dagen lastiger is?

Hoe komt dat nu? "Wanneer je een mondmasker draagt, kan dat een gevoel van beklemming geven en een gevoel van kortademigheid. Hoe beter je mondmasker afsluit, hoe minder lucht erdoor kan."

"Mensen hebben niet graag een masker op hun gezicht", vervolgt Clukers." Als je een beklemmend gevoel krijgt, ga je onbewust sneller ademen. Dat noemen we een vlucht- of vechtrespons. Dat doe je soms onbewust. Door het sneller ademen, dat noemen we hyperventileren, kan je opnieuw meer klachten krijgen en meer benauwdheid. Dat is een vicieuze cirkel die zich versterkt. Dat is iets om je bewust van te zijn. Dat heb je sowieso meer als het warm weer is."

Als je een beklemmend gevoel krijgt, ga je onbewust sneller ademen. Dat noemen we een vlucht- of vechtrespons 

Longarts Johan Clukers

Maar net die kortademigheid kan ook een symptoom zijn van COVID-19. Hoe kan je die twee dan onderscheiden? Dat is niet gemakkelijk, beaamt Clukers. "Kortademigheid is voor mij iets dat je merkt bij inspanningen. Het gaat om mensen die inspanningen moeten onderbreken om uit te hijgen. Benauwdheid is het gevoel dat je moeilijk lucht kan krijgen. Patiënten die longproblemen hebben, kunnen dat ook ervaren wanneer ze in rust zijn."

Maar benauwdheid mag niet verward worden met COVID-19. "COVID-19 brengt wat angst mee en dat kan ook benauwdheid geven. Als je twijfelt, moet je je laten onderzoeken, maar wat heel belangrijk om het onderscheid te maken, is nagaan of je nog inspanningen kan doen. Als je thuis zonder masker de trap kan oplopen, als dat lukt, dan is er geen groot probleem", zegt Clukers.

Als je thuis zonder masker de trap kan oplopen, als dat lukt, dan is er geen groot probleem

Longarts Johan Clukers

Wat kan je zelf doen om comfortabel een mondmasker te dragen tijdens deze hitte?

Wat kan je zelf doen om het dragen van je mondmasker tijdens deze warme dagen iets comfortabeler te maken? Bij MNM zet Geert Van De Voorde van de Koninklijke Apothekersvereniging wat tips op een rij.

"Bij deze temperaturen is het sowieso al moeilijker ademen. Zorg dus dat je diep genoeg gaat ademen, niet te oppervlakkig. Anders krijg je een oncomfortabel gevoel, dat je precies te weinig adem krijgt."

Zorg dat je diep genoeg gaat ademen, niet te oppervlakkig

Geert Van De Voorde - Koninklijke Apothekersvereniging

Verder is het nu beter om chirurgische maskers te dragen, dan de zelfgemaakte katoenen maskers, zegt hij. "Katoenen maskers zijn niet ideaal bij deze temperaturen. Je kiest beter voor een chirurgisch wegwerpmasker. Dat ademt beter." Én, nog een tip: "Kies een masker in een lichte kleur. Hoe donkerder je masker, hoe meer warmte er geabsorbeerd wordt."

Van De Voorde raadt ook aan om altijd een reservemasker bij te hebben. "We zweten een beetje meer, dus het mondmasker kan nat of vochtig worden. Neem een extra mondmasker mee en wissel het meteen met een nieuw."

Op warme dagen - en zeker op het heetst van de dag - is het sowieso afgeraden om zware inspanningen te doen. Wat je wel en niet moet doen tijdens de hitte ontdek je in de video hieronder. 

Videospeler inladen...

Meest gelezen