Moslimexecutieve: "Algemeen verbod op offerfeestgebed is niet nodig"

Volgens de Moslimexecutieve is het niet nodig om overal het offerfeestgebed van vandaag te verbieden. Gisteren besliste de stad Gent om het gebed in de moskeeën af te gelasten. De Executieve betreurt dat ze niet bij die beslissing betrokken werd en benadrukt dat moslims zich bewust zijn van de situatie en zich aan de regels houden.

Moslims vieren vandaag het belangrijkste feest van het jaar: het Offerfeest, waarbij ze het offer van Abraham herdenken. Door de corona-epidemie verloopt ook dat niet zoals gewoonlijk. Dat de stad Gent geen overleg pleegde, is niet naar de zin van de Moslimexecutieve, zegt voorzitter Mehmet Üstün in De Ochtend. “We zijn teleurgesteld maar hebben ook wel vertrouwen in de bedoelingen van de stad. Wat vooral belangrijk is, is dat alleen moskeeën sluiten omwille van de pandemie, discriminatie lijkt. Dan moeten ook de gebedshuizen van andere religies dicht want volgens de huidige coronaregels mogen we open zijn.”

Er mogen volgens die regels tot 100 mensen een eredienst bijwonen, als ze afstand bewaren en wie ouder is dan 12 een mondmasker draagt.

In Antwerpen riep de Moslimexecutieve wel op om uitzonderlijk geen gebed te houden voor het Offerfeest. “Maar daar gelden andere maatregelen omdat het virus er jammer genoeg weer opflakkert. In andere regio’s is dat niet het geval. Heel veel moskeeën zijn open en we organiseren al 2 maanden erediensten, zonder enig probleem”, zegt Üstün. Volgens hem houden mensen zich ook nu aan de maatregelen. “Er mogen 100 mensen de moskee binnen, ik denk dat we er 2 naar huis hebben moeten sturen. Mensen komen nu niet massaal naar de moskee want ze zijn zich zich bewust van de situatie.”

Het Offerfeest is traditioneel ook een familiefeest en ook daar steekt het coronavirus een stokje voor. “Alle feesten zijn verstoord”, reageert Üstün. “Niemand vindt dat fijn, maar we hebben geen keuze en proberen er toch het beste van te maken. Mensen plannen momenten in met FaceTime of WhatsApp om toch nog te kunnen vieren.”

Meest gelezen