Videospeler inladen...

Obama verwijt regering-Trump "chirurgische aanval op het stemrecht"

Volgens de voormalige VS-president Barack Obama wordt systematisch geprobeerd om het stemrecht van minderheden en jongeren uit te hollen om de herverkiezing van Donald Trump veilig te stellen. Obama deed die uitval tijdens de begrafenis van de belangrijke zwarte burgerrechtenactivist John Lewis. 

John Lewis was een monument van de beweging voor gelijke rechten voor zwarten in de jaren 60 en een van de laatst overgebleven medestanders van de vermoorde dominee Martin Luther King en hij was ook Congreslid voor de Democratische partij. Hij is onlangs overleden op 80-jarige leeftijd. 

De begrafenisplechtigheid in een kerk in Atlanta in de staat Georgia werd bijgewoond door de drie ex-presidenten Bill Clinton, George W. Bush en Barack Obama. Het was die laatste die tijdens zijn toespraak niet enkel naar het verleden keek, maar erg hard inhakte op de Republikeinen en -zonder hem bij naam te noemen- huidig president Donald Trump. 

De huidige machthebbers vallen met chirurgische precisie ons stemrecht aan

Ex-president Barack Obama

Obama schuwde de grote woorden niet en verweet de huidige regering dat die "met chirurgische precisie" het stemrecht in de VS ondermijnt. Ze ontmoedigen het stemmen door minder stemlokalen open te houden en extra identiteitsbewijzen te eisen van vooral minderheden en jongeren, aldus Obama. In die laatste categorieën wordt vooral Democratisch gestemd en niet zo zeer Republikeins. Nog volgens Obama wordt de federale postdienst USPS door de overheid extra gemuilkorfd om het stemmen per brief te bemoeilijken. Ook dat zou in het voordeel van de Republikeinen kunnen spelen bij de komende verkiezingen in november. President Trump wil dat stemmen per post overigens beperken omdat dat volgens hem "tot enorme kiesfraude zou leiden". 

In de plaats daarvan eiste Obama dat Amerikanen automatisch geregisteerd zouden worden als kiezer zonder veel administratieve rompslomp, dat er meer per post gestemd kan worden en dat de verkiezingsdag een nationale vakantiedag zou worden zodat iedereen de kans heeft om te gaan stemmen. Nu moeten kiezers een dag vrij nemen. Ook herhaalde hij een aloude Democratische eis dat ook de federale hoofdstad Washington en het overzeese gebiedsdeel Puerto Rico volledig stemrecht zouden krijgen. Nu zijn die niet vertegenwoordigd in het Congres en kunnen ze niet mee de president kiezen. (Lees verder onder de foto).

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Obama grijpt de weinige promotiekansen

Obama heeft de begrafenis van John Lewis dus aangegrepen om eens stevig uit te halen en in de huidige coronatijden is dat een van de weinige gelegenheden om zijn erg groot campagnetalent uit te spelen en dat voor een echt publiek. 

Hij steunt openlijk de kandidatuur van zijn vroegere vicepresident Joe Biden, maar door de coronamaatregelen kan Obama dat niet verzilveren op enthousiaste bijeenkomsten van aanhangers, zoals in het verleden.

Anderzijds geldt dat ook voor huidig president Donald Trump die ook zijn draai vindt te midden van een grote schare van enthousiaste aanhangers. Ook de campagne van Trump draait dus ook niet zoals hij het zou willen en bij zijn laatste meeting in Tulsa in Oklahoma viel de opkomst erg tegen. 

Waarnemers denken dat de coronabeperkingen dan weer in het voordeel van de wat droge en saaie Democraat Joe Biden kunnen spelen, die veel minder dan Obama of Trump de menigte kan aanvuren. Biden ligt ver voor in de peilingen, maar met het fiasco van 2016 in het achterhoofd willen de Democraten in november geen enkel risico nemen. 

Videospeler inladen...

Meest gelezen