Google Streetview

Moskee Vilvoorde roept op om Offerfeest thuis te vieren: "Moeten deel zijn van de oplossing niet van besmetting"

De Annasr moskee in Vilvoorde roept op om het Offerfeest dit weekend in je eigen bubbel te vieren. Vandaag is voor moslims de eerste dag van het Offerfeest, een familiefeest ter ere van de profeet Ibrahim die zijn zoon wilde offeren aan Allah. Door de corona-epidemie kan er nu niet in groep gevierd worden en moet iedereen in zijn toegelaten bubbel blijven.

"Het is natuurlijk heel jammer, maar de dingen die we normaal gezien samen in de moskee doen gaan we nu in onze eigen gezinsbubbel vieren", vertelt Houari El Hannouti van de moskee in Vilvoorde. Zoals het traditionele gebed bijvoorbeeld. "Net zoals tijdens het Suikerfeest een paar maanden geleden zullen we ook het Offerfeest in beperkte kring vieren binnen alle coronaregels."

Voor elkaar zorgen

El Hannouti hoopt dat iedereen zich netjes aan de coronamaatregelen zal houden tijdens het vieren. "Het is heel belangrijk dat we voor elkaar zorgen. We moeten alle mensen die we graag zien en de hele bevolking beschermen. We moeten deel uitmaken van de oplossing en geen oorzaak van mogelijke extra besmettingen zijn." Hij heeft er allezins een goed oog in. "Tijdens het Suikerfeest is dat ook prima gelukt. Het was een beetje moeilijker, maar iedereen heeft toen thuis gevierd zoals het hoort."

Samen vechten tegen corona

De moslimgemeenschap wordt tijdens de coronacrisis af en toe met de vinger gewezen als het over het stijgend aantal besmettingen gaat. Dat vindt El Hannouti jammer. "Het is niet de schuld van één bepaalde gemeenschap. We moeten samen vechten tegen dit virus. Maar sommige mensen zoeken altijd een zondebok. Daaraan mogen we niet toegeven", besluit hij. De gouverneur van Antwerpen, Cathy Berx (CD&V), zei eerder deze week al dat moslims tijdens de eerste coronagolf de Ramadan en het Suikerfeest volgens de regels hebben gevierd.

Bekijk een reportage over hoe in de rest van de wereld het Offerfeest wordt gevierd.

Videospeler inladen...

Meest gelezen