HANS PUT

"Ons jaar is om zeep," zeggen Limburgse foorkramers die protesteren in Brussel

De foorkramers betogen vandaag in Brussel. Hiermee willen ze hun situatie aankaarten want voor de foorkramers is 2020 een horrorjaar. Petra Bijloos uit Tessenderlo en lid van de Beringse kermiscommissie is niet mee naar Brussel maar steunt de actie: "Ons jaar is nu al helemaal om zeep".

"We hebben dit jaar nog maar twee kermissen gedaan en dat was tijdens de krokusvakantie en toen was het twee keer slecht weer,"zegt Petra Bijloos. "Daarna is de coronacrisis uitgebroken en nu zitten we nog altijd thuis." Petra hoopte om in augustus terug op te starten, maar dat gaat niet: "De gemeenten waar wij normaal staan, zoals Beringen en Lummen, hebben allemaal hun kermissen geannuleerd. Dus voor ons is er voorlopig niets meer."

Wij kunnen coronaveilig een kermis opzetten

Foorkramer Petra Bijloos

De foorkramers hopen op een compensatie, daarom trekken ze vandaag door de straten van Brussel. Ze begrijpen ook niet dat pretparken wel open mogen en de kermissen op de meeste plaatsen niet. "Wij kunnen perfect coronaveilig een kermis opzetten. We hebben genoeg gel, we hebben paaltjes en pijlen laten maken om de afstand te bewaren. We zijn er helemaal klaar voor maar we mogen niet. Het is frustrerend," zegt Petra nog.

Klussen aan de kramen

,Voor Petra en haar man Geert zit er niets anders op dan wat klussen aan de kramen. "Deze situatie weegt heel erg. We hebben geen inkomen en onze sociale contacten zijn weggevallen. Het is een ramp," zegt Petra. Ondertussen blinken de paardenmolen en de eendjeskraam in de zomerzon in hun achtertuin. "Alles is geverfd, alles is bijgewerkt, we zijn klaar om te vertrekken," zegt Petra tot slot.

Meest gelezen