Oppositie overweegt avondklok om lockdown in Brussel te vermijden

De Brusselse oppositiepartijen CD&V vreest voor een tweede lockdown in de hoofdstad en dringt daarom aan op snellere maatregelen. "Als de cijfers blijven stijgen, dan moeten we een avondklok in Brussel overwegen", zegt Brussels parlementslid Bianca Debaets (CD&V).

De Brusselse oppositiepartij CD&V wil een tweede lockdown vermijden. Ze vindt dat de stad haar testcapaciteit moet vergroten en strenger moet optreden tegen mensen die zich niet aan de maatregelen houden. Als de besmettingen in Brussel blijven stijgen, dan zou er net als in Antwerpen een avondklok opgelegd kunnen worden, vindt CD&V.

Meer uniformiteit

De oppositiepartij vindt dat er in het hele Brusselse Gewest meer uniformiteit moet zijn. "Je merkt dat die negentien burgemeesters allemaal hun eigen ding doen. In de ene straat moet je een mondmasker dragen. Steek je de straat over, dan moet dat niet meer want dan zit je in een andere gemeente", vertelt Debaets. Ze stelt voor om iedereen in de publieke ruimte in de hoofdstad een mondmasker te laten dragen, net zoals dat in Antwerpen het geval is.

Onderrapportering van besmettingen

Volgens Debaets kloppen de Brusselse coronacijfers ook niet: "We horen verschillende bezorgde stemmen uit de medische wereld die aan de alarmbel trekken. Ze vrezen dat we met een onderrapportering zitten." Daarom zou de testcapaciteit weer verhoogd moeten worden om meer besmettingen te kunnen bevestigen. Iets wat de Brusselse regering intussen ook heeft ingevoerd.

Horeca overleeft tweede lockdown niet

Een tweede lockdown zou catastrofaal kunnen zijn voor de hoofdstad, voorspelt Debaets. "Een echte lockdown is geen optie voor Brussel. De horeca heeft het nog altijd zeer moeilijk door die eerste lockdown. Een tweede zou echt de doodsteek kunnen zijn," aldus het parlementslid. De oppositiepartij besluit dat Brussel nood heeft aan strenge maar rechtvaardige maatregelen op mensenmaat zodat het aantal besmettingen daalt en de economie er niet te hard onder lijdt.

Meest gelezen