Voortaan verplicht: dit formulier moet u invullen voor u na een reis in het buitenland naar België terugkeert

Wie langer dan twee dagen in het buitenland was, moet nu verplicht een onlineformulier invullen bij terugkeer. Dat zogenoemde “passenger locator form” vind je hier terug. Vul je het correct in, dan krijg je een bevestigingsmail met een code. Moet je in België in quarantaine gaan, dan krijg je daarover bovendien een sms. Alle info over het reisformulier op een rij.

Over welk formulier gaat dit?

Vorige week besliste de Veiligheidsraad dat iedereen die terugkeert uit het buitenland verplicht een formulier zal moeten invullen met zijn persoonlijke gegevens, de gegevens van waar je verbleef, en waar je in België zal verblijven. “Wie met het vliegtuig terugkeert, moet ook zijn vluchtnummer en zitje doorgeven”, legde Gino Claes van de FOD Volksgezondheid vrijdag uit tijdens de persconferentie over de coronacijfers.

Je vindt het formulier hier terug in het Nederlands. 

Screenshot van het reisformulier.

Moét ik het formulier invullen?

Iedereen die terugkeert moet het formulier invullen, of dat nu met het vliegtuig, met de auto, of zelfs met de fiets of te voet is. De procedure bestond al voor bijvoorbeeld vliegtuigreizigers die terugkeren uit rode zones (met een hoog risico), maar is nu uitgebreid.

Het reisformulier is ook vertaald in het Nederlands, Frans en Duits. Tot nu toe bestond het enkel in het Engels, wat de nodige kritiek opleverde. Ook de vertaling naar het Nederlands heeft duidelijk moeite gekost, met tikfouten en gekke formuleringen tot gevolg. 

“Er is een kleine, zeer beperkte uitzondering”, legt Claes uit. Als je minder dan 48 uur in het buitenland was, of minder dan 48 uur in België zal zijn, moet je het formulier niet invullen. “Maar deze uitzondering geldt niet voor wie met vliegtuig of de boot reist. Als u met het vliegtuig of per boot reist, moet u het formulier invullen, ongeacht hoelang u op ons grondgebied bent”, waarschuwt Claes. In principe moet je het formulier dus niet invullen na een gewone daguitstap.

Hoe moet ik het formulier invullen?

Je vult het formulier online in (via deze link vind je het nog eens terug). Zorg dat je je identiteitskaart en eventueel vluchtgegevens bij de hand houdt. De vakjes met een rood sterretje zijn verplicht. Nadien druk je onderaan op “dien gegevens in”.

Je kan het invullen tot vlak voor vertrek, maar niet vroeger dan twee dagen vooraleer je vertrekt. "Het drie of vier dagen op voorhand invullen, kan dus niet", verduidelijkt Claes nog eens. 

Hoe weet ik dat alles in orde is?

Wanneer het formulier is ingevuld, ontvang je een QR-code via mail. “Dat is het teken dat u het formulier goed heeft ingevuld”, zegt Claes. “Wie terugkeert met het vliegtuig, zal die QR-code moeten tonen bij het instappen. Als u dat niet doet, kan u niet terugkeren.” 

Waar is dat allemaal goed voor?

Met het formulier wil de overheid besmettingen bij reizigers beter kunnen controleren, en mensen beschermen die een risico lopen. Bij de eerste golf is het bekend dat skireizigers massaal het virus binnen brachten. 

Als je terugkeert uit een rode zone (die zones met een hoog risico worden aangeduid op de website van Buitenlandse Zaken), moet je verplicht in quarantaine gaan en een test laten afnemen. 

Daarvoor ontvang je een sms die zegt dat je in quarantaine moet en contact moet opnemen met een arts. Die zal je vertellen waar je een test kan laten doen. Je krijgt ook een tweede sms met een “coupon” waarmee je de test kan laten uitvoeren. Is de test positief -je bent besmet-, dan zal een contactspeurder je bellen om je contacten te noteren. 

Maar ook voor mensen die terugkeren uit een “veilige” zone, kan het formulier belangrijk zijn. Stel bijvoorbeeld dat je met de bus terugkeert, en iemand op de bus test positief op het virus. Dan kan je daarover worden ingelicht. 

Als je terugkeert uit een zone waar het risico op een besmetting groter blijkt dan eerst werd gedacht, kan je daar ook officieel van op de hoogte worden gebracht. “Dan ontvangt u snel alle nodige informatie om uzelf en uw medereizigers te beschermen”, zegt Claes. 

De gegevens worden 28 dagen bewaard. “Ik kan garanderen dat ze alleen worden gebruikt als dat nodig is. Na 28 dagen worden ze vernietigd”, zegt Claes. 

Meest gelezen