Andreas Glöckner via Pixabay

Podiumbubbels, steek de koppen bij elkaar

Theatermensen proberen meestal elk hun potje bijeen te scharrelen. Dát is het probleem van de sector, veel meer dan de tijdelijke coronamaatregelen. Dat is het antwoord van Stany Crets op de noodkreet van auteur Saskia De Coster, gisteren op deze opiniepagina.

Beste Saskia,

Ik las je opiniestuk voor de VRT en dacht in eerste instantie: “Je hebt gelijk, Saskia, maar wat kúnnen we doen?” Iedereen gelijk voor de wet is een mooi principe dus dat kan je niet aanvechten, daar kan je niet tegen revolteren op de straat. Je kan alleen als sector nog maar eens vooruitdenken. Op korte termijn dan nog want anders is het kalf compleet verdronken. We zagen producenten, kleine en grote, gesubsidieerde en ongesubsidieerde creatief omspringen met alle beperkingen die werden opgelegd. Men zorgde ervoor dat er veilig gespeeld kon worden, maar helaas en terecht “iedereen gelijk voor de wet”. 

Dus “Wat kúnnen we doen, Saskia?” schreeuwde ik in mezelf.  En wie is “we”? De gesubsidieerde sector behoudt zijn subsidies, mensen worden doorbetaald, dus daar is minder behoefte om hard te gaan roepen om steun, wél om te mogen spelen uiteraard. De niet-gesubsidieerde sector is dan weer zelfbedruipend en wordt vaak niet ernstig genomen door het beleid als economische speler en werkgever aan vele subsectoren. Vliegen en voetbal zullen altijd belangrijker zijn.

En toen probeerde ik een analyse te maken van wat en hoe en wanneer en waar en wie. Het probleem is de bubbels. En dan heb ik het niet over de beroemde bubbels van 5, maar de bubbels in onze sector. De gesubsidieerde bubbels, de commerciële bubbels, de geëngageerde bubbels, de entertainment-bubbels, de experimentele bubbels, de evenementen-bubbels en ga zo maar door.

Wij zijn niet één sector. Wij zijn een gefragmenteerd theaterlandschap met nood aan een deftig overlegorgaan dat kan spreken en oordelen over zaken die elkaar overlappen in die verschillende bubbels.

Zolang de overheid niet samen gaat zitten met de sector(en) zal ieder voor zich wat lobbyen en zijn plan proberen te trekken

Op sociale media wordt er al eens voorzichtig kritiek geopperd, maar dat breekt natuurlijk totaal geen potten. Op straat komen zal ook niet baten.  Zolang de overheid niet samen gaat zitten met de sector(en) zal ieder voor zich wat lobbyen en zijn plan proberen te trekken. En daar zit mogelijk ergens een oplossing. De theatersector(en) zou(den) misschien even zijn/hun individueel, inhoudelijk parcours opzij moeten zetten en denken als een economische sector die mogelijkheden aangereikt moet krijgen om straks weer op te starten.  

Als we straks willen spelen, moeten we daar nú voor zorgen. Vooruit denken en stoppen met fulmineren over vliegtuigen

De leiders van de gezelschappen en productiehuizen (en bij uitbreiding de evenementensector) moeten samen aan tafel en elkaar solidariteit betuigen. Als er onderling geen solidariteit is, kan je ook niet naar de overheid stappen met een plan. Dus Studio 100, NTGent, Toneelhuis, Komediecompagnie, Deep Bridge, Uitgezonderd!, KVS, Comp. Marius, Judas en alle andere professionelen, zit alstublieft samen aan die ronde tafel en treed naar voor als sector. 

Doe zoals in pakweg Engeland en werk samen met de overheid aan hoe het verder moet. Hoe we ons publiek, dat nu van ons gestolen wordt, weer naar en in de zalen krijgen. Hoe het subsidiegeld dat nu gebonden is aan termen zoals belangwekkendheid, artisticiteit en relevantie daarvan even wordt losgekoppeld en een economische functie krijgt. Namelijk sectoren redden die aan het verdrinken zijn. 

Herdenk de subsidiëringspolitiek. Zorg dat de zalen zodanig uitgerust kunnen worden dat élk gezelschap er weer kan spelen. Misschien niet nu onmiddellijk, maar wel straks. Maar als we straks willen spelen, moeten we daar nú voor zorgen. Vooruitdenken en stoppen met fulmineren over vliegtuigen. 

Merci, Saskia, om dit even te triggeren. 

VRT NWS wil op vrtnws.be een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te horen publiceren we regelmatig opinieteksten. Elke auteur schrijft in eigen naam of in die van zijn vereniging. Zij zijn verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst. Wilt u graag zelf een opiniestuk publiceren, contacteer dan VRT NWS via moderator@vrt.be.

Meest gelezen