Federale preformateurs Paul Magnette (PS) en Bart De Wever (N-VA) gaan door tot 8 augustus

Koning Filip heeft de opdracht van preformateurs Paul Magnette (PS) en Bart De Wever (N-VA) verlengd tot 8 augustus. Magnette en De Wever hebben vanmiddag voor de eerste keer verslag uitgebracht over hun opdracht om een nieuwe federale regering op de been te brengen.  

Magnette en De Wever kregen hun koninklijke opdracht aan de vooravond van 21 juli. Sindsdien is het opvallend stil geweest rond de federale formatie, een goed teken.

Maar het pad van de formatie is niet bezaaid met rozen, integendeel. Naar verluidt is het wantrouwen bij N-VA en socialisten weer gegroeid na een nota van Open VLD en MR, waarin de liberale partijen hun wensen oplijsten. Ze verdenken MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez ervan dat hij stokken in de wielen probeert te steken, zodat de regering van zijn partijgenote Sophie Wilmès langer in het zadel kan blijven.

De liberalen zouden er dan weer niet over te spreken zijn dat men een van hen eraf probeert te rijden. Er is maar één van de twee liberale partijen nodig voor een meerderheid in de Kamer. Maar de liberalen laten zich niet uit elkaar spelen. "MR-voorzitter Bouchez heeft in Le Soir zelfs aangekondigd dat de onderhandelingsteams van MR en Open VLD zullen fuseren", zegt Wetstraatjournalist Johny Vansevenant in "De wereld vandaag". Hij denkt dat beide liberale partijen hun vel duur proberen te verkopen door zich aan elkaar vast te klikken.   

Als er geen vergelijk komt met de liberalen gaan we het nog een hele tijd moeten stellen met de minderheidsregering-Wilmès

Wetstraatjournalist Johny Vansevenant

Maar ook koning Filip probeert druk te zetten. "De regering-Wilmès heeft maar tot halfweg september het vertrouwen", duidt Vansevenant. "De tijd dringt dus. Het woordje 'snel' staat ook in de mededeling van het Paleis. Er staat letterlijk dat de koning hen heeft gevraagd om zo snel mogelijk de partijvoorzitters samen te brengen 'die een draagvlak kunnen bieden voor de vorming van een regering'." Vansevenant denkt dat De Wever en Magnette tegen volgende week zaterdag wel zullen weten welke partijen ze erbij willen.

Pas daarna kan de echte formatie beginnen. "In de mededeling van het Paleis staat letterlijk dat ze een preformatieopdracht hebben", zegt Vansevenant. "Ze doen dus nog voorbereidend werk."

Afwachten dus tot volgende week zaterdag. "Als er geen vergelijk komt met de liberalen gaan we het nog een hele tijd moeten stellen met de minderheidsregering-Wilmès", aldus Vansevenant. "Die heeft maar 38 van de 150 Kamerzetels en is daardoor eigenlijk machteloos."  

Bekijk hieronder ook het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen