Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Roemenië en Polen noteren hoogste aantal corona­besmettingen: virus rukt op in Oost- en Centraal-Europa

In de meeste Oost-Europese landen lijkt het coronavirus in opmars. Nochtans leken Oost- en Centraal-Europa bij het begin van de epidemie veel minder getroffen dan het rijkere West-Europa, maar dat begint nu te veranderen. 

Met bijna 1.400 nieuwe besmettingen per dag heeft Roemenië een triest record neergezet. In totaal zijn daar nu al 49.000 mensen positief getest op het coronavirus en zijn er bijna 2.300 mensen overleden. 

We zijn op een kritiek ogenblik aangekomen en het is nu het moment om de bevolking te beschermen

De Roemeense president Klaus Iohannis

Roemenië heeft na Oekraïne (68.700 gevallen en 1.673 overlijdens) het grootste aantal besmettingen, maar opvallend is dat dat aantal de voorbije dagen erg snel stijgt. Nochtans zijn daar al langer maatregelen van kracht. Zo moeten mensen maskers dragen in overdekte publieke plaatsen en op markten, en mogen bars en restaurants enkel bedienen op terrassen en met maximaal vier mensen rond een tafel. Kinderen in Roemenië moeten vanaf vijf jaar al een masker dragen, elders is dat veel later. Een aantal dorpen en steden zijn in quarantaine geplaatst, maar die zou een aantal keer niet nageleefd worden.

Een ander dagrecord is er in Polen: met een recordaantal besmettingen van 615 per dag is het aantal positief geteste mensen daar tot een totaal van 45.000 gestegen met 1.709 overlijdens. Polen, Roemenië en Oekraïne zijn met respectievelijk 38 miljoen, 20 miljoen en 41 miljoen de grootste en meest bevolkte landen in Oost-Europa, maar het is vooral de stijging van het aantal besmettingen dat zorgen baart. (Lees verder onder de foto).

De Roemeense politie blokkeert de toegang tot het dorp Cartojani, dat in quarantaine geplaatst is.
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Niet langer een Balkanprobleem

Roemeniës zuidelijke buurland Bulgarije zit in dezelfde trend geklemd met meer dan 230 dagbesmettingen, een totaal van 11.420 zieken en weliswaar slechts 374 overlijdens. In Servië stijgt het aantal besmettingen per dag gemiddeld ook met meer dan 400 tot een totaal van 25.200, en 565 officiële overlijdens. Eerder hadden landen als Oostenrijk en Italië de grenzen al gesloten voor mensen uit Servië of die verplicht tot quarantaine. 

Ook de landen in Centraal-Europa delen in de klappen en dan vooral Tsjechië, waar het aantal besmettingen per dag met meer dan 370 oploopt tot een totaal van 16.340 op een bevolking van ongeveer tien miljoen mensen. Kroatië en Hongarije kenden de voorbije weken ook een forse stijging van het aantal besmettingen, maar daar lijkt de trend de afgelopen dagen weer af te zwakken. 

Goede start, maar klap komt nu later

Het virus lijkt na een trage start harder toe te slaan in Oost- en Centraal-Europa. Nochtans hielden die landen in het begin van de epidemie de cijfers veel lager dan in de rijkere landen in West- en Zuid-Europa. Terwijl Italië, Spanje, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en België platlagen door het virus, leken Polen, Roemenië, Hongarije en de andere landen in het oosten van de EU relatief gespaard te blijven. 

Dat is nu met vertraging anders: het virus verspreidde zich eerst in Servië en Montenegro en dan in de rest van de Balkan, maar het probleem is nu uitgebreid tot Polen, Tsjechië, Slovakije en verder oostwaarts Oekraïne en Wit-Rusland. Dat houdt ook opnieuw risico's in voor West-Europa: Hongarije met Boedapest en de Roemeense en Bulgaarse kusten aan de Zwarte Zee trekken toeristen aan en nogal wat mensen uit Oost-Europa komen hier binnenkort in het Hageland en in Haspengouw fruit plukken. Telkens gaat het dan om verplaatsingen van veel mensen en dat is in de huidige omstandigheden niet zonder risico. 

Het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft Roemenië, Bulgarije, Kroatië en delen van Tsjechië en Polen ingekleurd als "oranje zones", waarvoor speciale maatregelen zoals quarantaine en testen aanbevolen worden. Vandaag zijn daar overigens de drie Baltische republieken Estland, Litouwen en Letland aan toegevoegd. Naar Bosnië, Servië, Montenegro, Albanië, Kosovo en Noord-Macedonië mag u gewoon niet reizen, tenzij om dringende redenen. Dat geldt ook voor Rusland, Wit-Rusland, Moldavië en Oekraïne. 

De Grieken testen Servische toeristen aan de grens met Bulgarije.
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen