Schrijver Milan Kundera (91) schenkt archief aan geboorteland Tsjechië

Milan Kundera, bekend van "De ondraaglijke lichtheid van het bestaan", woont al zijn halve leven in Parijs, maar hij doneert zijn archief aan de bibliotheek van Brno, de stad in Tsjechië waar hij werd geboren. Eind vorig jaar kreeg hij zijn Tsjechische nationaliteit terug, die de communisten hem indertijd hadden afgenomen.

De privébibliotheek en het privéarchief van Milan Kundera verhuizen in de herfst van Parijs naar de Tsjechische stad Brno. Daar werd Kundera 91 jaar geleden geboren. Hij vluchtte voor het communisme en woont al tientallen jaren in Parijs. De relaties met zijn geboorteland zijn verbeterd; eind vorig jaar kreeg hij zijn Tsjechische nationaliteit terug.

De Moravische bibliotheek van de stad Brno mag komende herfst een grote lading boeken en documenten verwelkomen. Uitgaven van de romans van Kundera in tientallen talen, artikelen en tekeningen van zijn hand, foto’s, recensies en krantenknipsels. 

Een buitengewone culturele gebeurtenis

Alles zal digitaal worden ontsloten voor het grote publiek. De Tsjechische minister van Cultuur noemt de overdracht een "buitengewone culturele gebeurtenis".

Milan Kundera vluchtte in 1975 weg uit wat toen nog communistisch Tsjecho-Slovakije was. Zijn eerste boek "De grap" werd uit de rekken gehaald; in de ogen van het regime was zijn werk veel te kritisch.

Kundera vond een onderkomen in Frankrijk. Begin jaren 80 kreeg hij de Franse nationaliteit. In Parijs schreef Kundera zijn bekendste boek, "De ondraaglijke lichtheid van het bestaan", een filosofisch liefdesverhaal over de Praagse lente in 1968 - het verzet tegen het communistische regime en de onderdrukking daarvan door de Sovjet-Unie.

Het boek werd een internationale bestseller. Ook in onze rubriek "De vijf boeken die het leven van ... hebben veranderd" duikt de roman herhaaldelijk op, bijvoorbeeld als favoriet van viroloog Marc Van Ranst, kankeronderzoekster Hetty Helsmoortel of minister van welzijn Wouter Beke (CD&V). Het passionele verhaal werd verfilmd met Juliette Binoche en Daniel Day-Lewis in de hoofdrollen. 

Bekijk de trailer van "The unbearable lightness of being" uit 1988 hier:

Andere boeken van Milan Kundera zijn onder meer "Het leven is elders", "Het boek van de lach en de vergetelheid" (dat hem zijn Tsjecho-Slovaakse nationaliteit kostte) en "Het feest der onbeduidendheid". Al sinds de jaren 90 schrijft Milan Kundera niet meer in het Tsjechisch, maar in het Frans. 

Eind vorig jaar kreeg Kundera zijn Tsjechisch staatsburgerschap terug. En nu schenkt hij zijn archief en bibliotheek aan zijn geboortestad. Kundera is intussen 91 en leeft erg teruggetrokken.

Na de val van het communisme kwam hij in even opspraak omdat hij een piloot zou hebben verklikt bij de communisten. Maar daar was geen hard bewijs voor. Collega-schrijvers uit de hele wereld betuigden hem toen hun steun. Milan Kundera wordt al vele jaren genoemd als een mogelijke winnaar van de Nobelprijs Literatuur.

Meest gelezen