Staycation-effect door corona: juli goede maand voor toerisme in Limburg

Halverwege de zomervakantie maakt Toerisme Limburg een eerste balans op van de zomer. Die blijkt tot nu toe erg mee te vallen. De gemiddelde bezettingsgraad van de logies was 70 procent, dat is zelfs iets meer dan juli vorig jaar.

Toerisme Limburg deed een bevraging bij 200 Limburgse logiesuitbaters. Uit de cijfers blijkt dat de toeristen vlot de weg vinden naar Limburg. Zodra een vakantie boeken weer kon, speelde Toerisme Limburg daar op. Het zette een grote campagne op met Limburger Matteo Simoni als gezicht. Er werden naar schatting 700.000 overnachtingen geboekt. Het staycation-effect speelt duidelijk in het voordeel van het Limburgse toerisme.

Voorzitter Igor Philtjens: “Onze campagne met Matteo Simoni heeft van de ene op de andere dag voor een boost gezorgd van vijf keer meer websitebezoekers op visitlimburg.be: gemiddeld 10.000 per dag, met uitschieters tot 15.000. Er is ook duidelijk een verjonging van het publiek dat interesse toont in onze bestemming. En er surfen meer en meer mensen rechtstreeks naar de website visitlimburg.be. Daaruit besluiten we dat Limburg deze zomer meer top of mind is geworden als vakantiebestemming, naast de Ardennen en de Kust.”

Augustus somber

Goed nieuws dus voor Limburg, maar in onzekere tijden door corona wordt het moeilijk om die lijn door te trekken. Heel wat logiesuitbaters krijgen te maken met annulaties sinds de strengere maatregelen. Voor de maand augustus lag de gemiddelde bezetting aan het begin van deze week op 51%, terwijl dat vorig jaar 66% was.

Igor Philtjens: “Augustus kan nog alle kanten op. Sinds de aankondiging van de verstrengde maatregelen op de Veiligheidsraad van 27 juli ziet de helft van de logiesuitbaters een enorme toename in het aantal annulaties. Mensen bekijken de situatie nu echt van dag tot dag. Maar door de reacties uit de sector van de laatste 48 uur vrezen we dat augustus én de maanden daarna dramatisch zouden kunnen worden. Op dit moment hebben we nog een najaarscampagne gepland om onze ondernemers bijkomend te ondersteunen. Maar we blijven de situatie dagelijks monitoren om eventueel aanpassingen te doen.”

Meest gelezen