Veilig winkelen in Halle: stad zet coronawachters in

De stad Halle komt met verschillende initiatieven om het winkelen coronaveilig te laten verlopen. Er komen onder meer pijlen die de wandelrichting aangeven en ronde vloerstickers die de afstand tegenover andere klanten helpen bewaren. Bij de start van de koopjes zullen er ook coronawachters zijn om de klanten te begeleiden.

De stad Halle schrapte eerder al alle evenementen tot en met 31 augustus waaronder ook de jaarlijkse braderie van de Verenigde Handelaars Halle. De koopjes gaan wel gewoon door. Om het winkelen in goede banen te leiden, kwam de stad met enkele voorzorgsmaatregelen. Zo krijgen de markten vanaf zaterdag 1 augustus opnieuw een vast parcours, waarbij er twee in- en uitgangen voorzien zijn. Dat is er eentje meer dan voorheen. Ook in de winkelstraten geven pijlen op de grond de wandelrichting aan en is het de bedoeling dat iedereen zich rechts houdt en dat de mensen niet door elkaar lopen.

Maatregelen in de winkels

In de winkels zelf helpen vloerstickers klanten veilig aanschuiven aan de kassa. Wie op een vloersticker staat, bevindt zich meteen op een veilige afstand van 1,5 meter van de andere klanten. Raamaffiches op de etalage maken duidelijk hoeveel klanten er maximaal in de winkel binnen mogen, en of er een aparte uitgang voorzien is. Ten slotte zijn er dispensers met alcoholgel zodat iedereen na het winkelen de handen kan reinigen. Er wordt ook gevraagd om zoveel mogelijk met de bankkaart te betalen om aanrakingen te vermijden.

Coronawachters

In de binnenstad van Halle lopen er coronawachters rond. Zij begeleiden de klanten doorheen de winkelstraten en zullen hen sensibiliseren over de regels, zoals een mondmasker dragen, afstand houden, de wandelrichting volgen en de handen regelmatig wassen. Hun job is aanvullend op het werk van de politie die ook bezoekers wijst op hun mondmaskerplicht. Het project met de coronawachters loopt tot zondag 2 augustus en als blijkt dat het succesvol is, zetten ze het de rest van de maand augustus door.

Meest gelezen