VRT NWS

Vleteren kleurt donker op de kaart, maar heeft slechts 2 besmettingen: hoe kan dat?

Vleteren heeft op dit moment slechts 2 besmette inwoners, toch kleurt de gemeente donker op de kaart. Dat komt doordat de cijfers worden omgerekend naar 100.000 inwoners. "Door die berekening staat Vleteren plots in de top 10 van slechtste gemeenten in West-Vlaanderen, met meer dan 50 besmettingen. Terwijl we eigenlijk bijna geen besmettingen hebben. Dat kan toch niet?" klaagt burgemeester Stephan Mourisse (LVP) aan.

Vleteren telt 3.791 inwoners en 2 daarvan zijn besmet met het coronavirus. Toch kleurt de gemeente donker op de kaart van België. Hoe dat komt? Doordat alle besmettingen in verhouding worden gebracht ten opzichte van 100.000 inwoners. Mocht Vleteren een populatie hebben van 100.000 inwoners, dan zou de gemeente 54 besmettingen hebben. Maar zoveel zijn er dus niet in werkelijkheid.

"Meten is weten", beaamt burgemeester Stephan Mourisse, toch heeft hij zijn bedenkingen bij de kaartjes die de cijfers weergeven. "We zijn een kleine, landelijke gemeente met een klein inwonersaantal. Al die factoren zorgen ervoor dat we er door die berekening slecht uitkomen. Maar we worden onterecht in een negatief daglicht geplaatst, want we zijn een gezonde gemeente."

Gevolgen voor gemeente

Volgens de burgemeester hebben de cijfers grote gevolgen voor de gemeente Vleteren. "We worden gezien als een broeihaard van besmettingen. De toeristen haken af en inwoners beginnen te vrezen voor hun gezondheid. Ik kreeg al paniekerige telefoontjes, van mensen die denken dat er 54 besmettingen zijn in onze gemeente."

"Het is frustrerend", besluit Mourisse. "Ze zouden beter gewoon vertellen hoeveel besmettingen er per gemeente zijn. In ons geval zijn dat er dus 2. Geen 54."

Meest gelezen