Reporters

Vrijwilligers gezocht om mensen in armoede hart onder de riem te steken

Vzw ArmenTeKort is op zoek naar Antwerpenaren die buddy willen worden van een stadsgenoot die in kansarmoede leeft. De bedoeling is om een luisterend oor te zijn voor elkaar. “Dat is in tijden van corona nog harder nodig dan anders”, klinkt het bij de organisatie.

Door de coronacrisis zijn er nog meer Antwerpenaren in armoede en isolement beland. Dat merkt de vzw ArmenTeKort. Daarom is ze op zoek naar Antwerpenaren die buddy willen worden van een stadsgenoot die in kansarmoede leeft. De buddy’s zien elkaar bijna elke week en zijn vooral een luisterend oor voor de ander. “Dat is in tijden van corona misschien nog harder nodig dan anders”, zegt Rik Rijnders van vzw ArmenTeKort.

Sommige buddy’s hebben beslist om echt deel uit te maken van elkaars bubbel. Ze spreken vaker af

Rik Rijnders, vzw ArmenTeKort

“Ik denk dat veel mensen nu ontdekken hoe het voelt als je sociaal netwerk ingeperkt wordt. Je kan je zaak niet opendoen, of je bent je werk kwijt en je kan zelfs niet gaan sporten als je dat wil. Dat zijn dingen die mensen in kansarmoede misschien al jaren voelen. Door het buddysysteem kan je ook ontdekken wat het betekent om toch met iemand contact te kunnen houden. Iemand die er voor je is, zonder dat diegene iets terug verwacht.”

Ondanks de ingeperkte bubbels in coronatijden, vinden buddy’s een manier om elkaar te ontmoeten. “Sommige buddy’s hebben beslist om echt deel uit te maken van elkaars bubbel. Ze spreken vaker af. Andere buddy’s besluiten dan weer op afstand met elkaar af te spreken. Dat kan online, maar bijvoorbeeld ook door een keer te gaan wandelen.”

We horen mooie verhalen van mensen die uit kansarmoede kruipen dankzij de steun van hun buddy aan de zijlijn

Rik Rijnders, vzw ArmenTeKort

Vzw ArmenTeKort wil dat buddysysteem graag uitbreiden en is hiervoor op zoek naar vrijwilligers. “Het is een mooi project”, zegt Rijnders. “Door het buddysysteem zien we dat mensen meer ruimte krijgen om hun leven onder controle te krijgen. We horen mooie verhalen van mensen die uit kansarmoede kruipen dankzij de steun van hun buddy aan de zijlijn.”

Meest gelezen