Eleleleven from Bielefeld/Wikimedia Commons/CC BY-SA 2.0

Waterbuffels moeten natuurgebied in Doel onderhouden: “We hopen dat de buffels de gewassen opeten”

Agentschap Natuur en Bos gaat Aziatische waterbuffels inzetten om een natuurgebied in Doel te onderhouden. De 7 buffels moeten de gewassen van het natuurgebied Grenspark Groot-Saeftinghe opeten zodat die niet meer machinaal verwijderd moeten worden. Het gebied ligt op de grens met Nederland, daarom zullen de buffels de ene helft van het jaar in België staan en de andere helft bij onze noorderburen. 

Het is de eerste keer dat er buffels worden ingezet om een natuurgebied te onderhouden. “We gaan de buffels dit najaar in het veld plaatsen en hopelijk helpen ze ons dan de verwildering tegen te gaan in het gebied”, vertelt boswachter Bram Vereecken. De buffels nemen zo deels de taak over van Agentschap Natuur en Bos.

Bruine kiekendief

“De waterbuffel moet ons vooral helpen om het gebied open te houden”, gaat Vereecken verder. “De bruine kiekendief broedt in Groot-Saeftinghe en die vogel heeft een open vlakte nodig om dat in alle rust te kunnen doen. Dat is nu niet het geval. Wij moeten op dit moment voortdurend machinaal en manueel ervoor zorgen dat het gebied openblijft. Het natuurgebied bevindt zich langs de haven, en daar is altijd extreem veel werk. Alle hulp is dus welkom. Het is niet zo dat we door die waterbuffels opeens veel vrije tijd zullen hebben.”

Droge vegetatie

“Een Aziatische waterbuffel onderscheidt zich van andere grazers – zoals Koninkpaarden en Gallowayrunderen – door zijn verteringsstelsel. Bij buffels is dat langer waardoor ze meer en ruwer voedsel eten. Ze kunnen ook veel droge vegetatie naar binnen werken. En dat komt goed uit, want de buffels moeten vooral het droge riet en de berkenboompjes eten. Het is belangrijk dat ze niet aan de gewassen in het water komen. Daarom zullen we nog een omheining plaatsen.”

Samenwerking met Nederland

Het experiment gebeurt in samenwerking met Het Zeeuwse Landschap en de Nederlandse provincie Zeeland. “Het ene deel van het jaar zullen de waterbuffels in Nederland staan, en van november tot maart staan ze in Vlaanderen”, zegt Vereecken nog. “Het is niet de eerste keer dat er waterbuffels in Vlaanderen zijn, maar het is wel de eerste keer dat ze helpen bij het natuurbeheer.”

kasto80

Meest gelezen