Zomerkoopjes beginnen met maand vertraging: buitenkansjes voor shoppers, mogelijk laatste kans voor vele winkeliers

Winkeliers hopen dat koopjesjagers vanaf vandaag uit hun kot zullen komen voor de uitgestelde zomerkoopjes. Of dat zal gebeuren, is nog maar de vraag. Handelaars vrezen dat de nieuwe coronamaatregelen - je mag enkel alleen shoppen en maximaal 30 minuten per winkel - hen parten gaan spelen. Voor vele kledingwinkels wordt dit een belangrijke maand om de zware verliezen van de afgelopen maanden enigszins te beperken. Voor de consument lonken er dan weer buitenkansjes.

Vandaag is het zover: met een maand vertraging gaan de zomerkoopjes van start. Door de coronacrisis werd het begin van de koopjesperiode uitzonderlijk uitgesteld van 1 juli naar 1 augustus. Dat gebeurde op vraag van de sector zelf, omdat de kledingwinkels tijdens de lockdown acht weken gesloten moesten blijven en dus geen kleren konden verkopen in de winkel. 

Toen alle winkels op 11 mei weer open mochten, hernam de verkoop deels. Maar het kwaad was geschied: de winkels zitten tot op vandaag met een stapel onverkochte kledij, omdat ze tijdens het voorjaar niets konden verkopen in de winkels. Volgens een schatting van Comeos, de koepel die de grote ketens vertegenwoordigt, heeft de modesector dit jaar al een slordige 1,5 miljard euro omzet gemist door de coronacrisis.

Rode cijfers

Uit de cijfers die Comeos verzamelde blijkt dat in maart, bij de start van de lockdown, de omzet in de winkels teruggevallen was op 36 procent van de omzet die ze vorig jaar in maart realiseerden, april was maar goed voor 9 procent.

In mei -toen de winkels weer open mochten- steeg dat tot 64 procent. Juni was quasi-normaal maar juli was met 59 procent een dieptepunt in vergelijking met juli vorig jaar.  (Lees voort onder de grafiek.)

Extra moeilijk

De winkeliers houden nu de vingers gekruist om de komende koopjesmaand toch een deel van die schade goed te maken en zoveel mogelijk kleren te verkopen die blijven hangen zijn. Al wordt dat allesbehalve gemakkelijk, beseft ook Isolde Delanghe van Mode Unie, de koepel van kleine zelfstandige modeboetieks. 

“We kijken zeer afwachtend tegen de solden aan. Uit een bevraging die we hebben gedaan blijkt dat 86 procent van de modehandelaren minder soldenverkoop verwacht dan in 2019.” 

Diezelfde vrees is te horen bij Christine Mattheeuws van het NSZ, dat de zelfstandige detailhandel vertegenwoordigt.

86 procent van de modehandelaren verwacht minder soldenverkoop dan in 2019.
Isolde Delanghe (Mode Unie)

Bijkomend probleem dat de winkeliers zorgen baart: de nieuwe coronamaatregelen die uitgerekend deze week van kracht zijn geworden, om de tweede besmettingsgolf in te dijken. Hierdoor mogen we enkel nog alleen gaan winkelen en dat slechts 30 minuten per winkel, tenzij er op afspraak wordt gewerkt. De fun die vele vonden in het shoppen, is er op die manier ook grotendeels af. Mode Unie vraagt daarom om toch te mogen winkelen met de eigen bubbel. 

"Wij vrezen vooral voor de Antwerpse handelaars", voegt NSZ-topvrouw Christine Mattheeuws eraan toe, nu aangeraden worden om Antwerpen te mijden. "Dat is natuurlijk een heel slechte zaak voor de Antwerpse handelaars."

Als de regering niet met steunmaatregelen komt voor Antwerpen, vrezen wij voor een groot deel van onze handelaars. Zij zullen misschien deze crisis niet overleven.
Christine Mattheeuws (NSZ)

"Enerzijds begrijpen we natuurlijk de veiligheidsmaatregelen die zijn uitgevaardigd. Anderzijds rekenen we ook op begrip van de regering, voor nieuwe steunmaatregelen aan de handelaars en de Antwerpse handelaars in het bijzonder. Als de regering dit niet doet, vrezen wij voor een groot deel van onze handelaars. Zij zullen misschien deze crisis niet overleven."

Toch houdt Mode Unie-topvrouw Delanghe de moed erin. “We zouden wel eens positief verrast kunnen worden. Want als je kijkt naar de heropening op 11 mei, daar hadden we niet zo’n grote verwachtingen van, maar toen hebben we gezien dat consumenten echt zin hadden om te komen shoppen in de fysieke winkel.”

“We weten ook dat de Belgen echte soldenshoppers zijn”, gaat Delanghe voort. “We hopen dan ook dat iedereen zal soldenshoppen zoals ze nornaal doen, natuurlijk met alle veiligheidsmaatregelen in acht genomen. We hopen dat de zin om te shoppen, zoals die er elk jaar is voor de start van de solden, er dit jaar opnieuw is. Wij zijn er in ieder geval klaar voor om het veilig en goed te laten verlopen.”

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal" over de eerste dag van de zomerkoopjes (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Elk nadeel ...

Voor de consument ziet Christine Mattheeuws van het NSZ dan weer twee grote voordelen van de grote voorraden. Het eerste voordeel: om nog van hun stocks af te geraken, zullen de handelaars geneigd zijn sneller kortingspercentages te laten stijgen. Maar daarmee snijden de winkeliers tegelijk in hun eigen vel, want na de moeilijke maanden hebben ze hun inkomsten broodnodig.

Tweede voordeel: doordat 85 procent van de handelaars momenteel meer voorraad heeft liggen dan vorig jaar bij de start van de koopjes, is de kans veel groter dat je nu nog je favoriete kledingstukken in je maat vindt.

Hoe komt het nu eigenlijk dat je dingen koopt - vaak in de solden - die je eigenlijk niet nodig hebt? Lieve Douce - marketingexperte van UHasselt - legt het uit in "De universiteit van Vlaanderen". 

Veilig shoppen

Consumentenorganisatie Test Aankoop raadt aan om deze koopjesperiode vooral lokaal te gaan shoppen. Niet alleen omdat dit de verplaatsingen tot een minimum beperkt, maar ook omdat je hiermee soms betere koopjes kan doen, zegt woordvoerder Jens Van Herp 

“We doen een oproep om tijdens deze soldenperiode vooral naar winkels te gaan waar je al jaren trouwe klant bent. Als die vertrouwensband er is, kan je mogelijk een betere deal doen dan elders: mogelijk kan je een grotere korting krijgen en de kans is ook groter dat je een betere service is.”

Veilig shoppen kan, ook al voelt het misschien niet zo aan.
Jens Van Herp (Test Aankoop)

Bij Test Aankoop zijn ze er vrij gerust op dat de zomerkoopjes in alle veiligheid zullen verlopen, omdat ze zien dat winkeliers de afgelopen tijd al hard hun best hebben gedaan en heel goed voorbereid zijn. Dat vermoeden wordt gesterkt door het feit dat de consumentenorganisatie nog geen klachten heeft binnenkregen. 

“Veilig shoppen kan dus, ook al voelt het misschien niet zo aan”, verzekert Van Herp. “Maar maak er ook geen shoppingavontuur, zeker in Antwerpen.  Plan vooraf waar je gaat winkelen en beperk je tot 30 minuten per winkel. Die tijd tikt sneller om dan je zou denken, ga daarom goed geïnformeerd naar de winkel, want dat kan het verschil maken tussen een goede koop en miskoop”, besluit Van Herp.

OPVALLEND: Op deze eerste dag van de koopjes spot onze reporter op de Meir in Antwerpen al meteen kortingen tot 70 procent

Jan Gerits over de zomerkoopjes in Antwerpen:

Videospeler inladen...

Meest gelezen