Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Franse alleenstaande vrouwen en lesbische koppels hebben recht op kunstmatige bevruchting

Na weken van touwtrekken heeft de Franse Assemblée dan toch een wetsvoorstel goedgekeurd inzake bio-ethiek. Dat geeft alle Franse vrouwen het recht op kunstmatige bevruchting. Tot nu toe waren lesbische koppels en alleenstaande vrouwen daarvan uitgesloten.

De goedkeuring is een overwinning voor de centrumpartij LREM (La République en Marche) van president Emmanuel Macron. Hij noemt het een evenwichtige tekst die past in gelijke rechten voor alle vrouwen in Frankrijk. Ook vrouwenorganisaties en groepen die holebi's verdedigen, zijn tevreden over de kwestie. 

Er is niet helemaal regering tegen oppositie gestemd, maar wel vrij volgens het geweten. Een aantal centrumrechtse parlementsleden van de partij Les Républicains stemden mee, maar een groot deel niet. Zij vinden de wet een opstapje voor commercieel draagmoederschap. 

De kwestie is nog niet helemaal rond. Begin volgend jaar zou de Senaat over een gelijkaardig voorstel stemmen. Als dat lukt, zullen alleenstaande vrouwen en lesbische koppels toelating krijgen om gebruik te maken van IVF-technieken. 

Meest gelezen