Dit Indiase gezin wacht om getest te worden op het coronavirus.
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

India tekent opnieuw recordaantal besmettingen op, Vietnam test massaal na uitbraak coronavirus

De voorbije 24 uur zijn er in India 57.000 besmettingen met het coronavirus opgetekend. In twee weken tijd zijn daar 620.000 mensen positief getest. Ook elders rukt het virus op. Mexico heeft nu meer coronadoden dan het Verenigd Koninkrijk, enkel de VS en Brazilië doen nog slechter. En in Vietnam wordt massaal getest na een uitbraak in ziekenhuizen in de stad Danang. 

De focus van de epidemie ligt nu al een tijdje ook in India en daar verspreidt het virus zich blijkbaar erg snel onder de enorme bevolking van 1,3 miljard mensen. Op een dag tijd zijn daar nu 57.000 besmettingen vastgesteld; dat is een record voor India. Wellicht zijn het er nog veel meer. Vooral de staten Maharashtra (met Mumbai) en Gujarat in het westen en Tamil Nadu (met Chennai) in het zuiden zijn getroffen, maar het virus rukt ook snel op in andere staten zoals Bihar en Uttar Pradesh. 

India heeft een tijdlang een zeer strenge lockdown gekend, maar die was niet vol te houden voor de armere bevolking. In een aantal sloppenwijken rond Mumbai is meer dan 65 procent van de bevolking besmet en bereikt men bijna "herd immunity" of kudde-immuniteit. Dat is echter niet het geval voor de rest van Mumbai of India. 

Meer Mexicanen dan Britten overleden

Amerika blijft vooralsnog het zwaarst getroffen continent met de Verenigde Staten voorop. De voorbije twee weken zijn daar 850.000 besmettingen vastgesteld, al vertraagt dat aantal wat. Dat geldt ook voor Brazilië waar in dezelfde periode 587.000 besmettingen werden opgetekend. 

Het ontlokte de Braziliaanse president Jair Bolsonaro -die zelf besmet is- de uitspraak dat uiteindelijk iedereen vroeg of laat in aanraking zal komen met het virus en dan maar het beste moet hopen. Bolsonaro heeft lichte symptomen en lijkt niet in gevaar. Hij weigerde wel om zijn land strikte maatregelen op te leggen en stelt dat men zich er maar doorheen moet worstelen. (Lees verder onder de foto).

Een testcentrum met een wattenstaafje in de hoofdstad Mexico-Stad.
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Nog in de regio zijn Mexico en Colombia ook zwaar getroffen. In Mexico zijn nu meer mensen overleden aan het virus dan in Groot-Brittannië, het aantal ligt nu op 46.600.  Enkel in de VS en Brazilië ligt dat aantal nog hoger. In veel landen zoals Venezuela hebben we onvoldoende zicht op de situatie omdat de gezondheidszorg er door de economische en politieke ineenstorting zware klappen heeft gekregen. Zeker is dat ook Peru en Ecuador zwaar te lijden hebben.

Een zelfde onduidelijk beeld is er in Afrika, waar Zuid-Afrika de zwaarste cijfers optekent met 142.000 besmettingen in twee weken tijd. Dat land heeft wel de beste gezondheidszorg op het continent en mogelijk is de situatie veel erger in andere landen, waar informatie ontbreekt of onvolledig is. 

Vietnamezen pogen uitbraak in te dammen

Een land dat het tot voor kort zeer goed deed in de bestrijding van de epidemie was Vietnam in Zuidoost-Azië. Na enkele gevallen waren er maandenlang geen besmettingen, mede dankzij het vele testen en een strikte contactopsporing. (Lees verder onder de foto). 

Deze vrouw geeft bloed voor een coronatest in de Vietnamese hoofdstad Hanoi.
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

De voorbije week is het virus evenwel uitgebroken in drie ziekenhuizen in de zuidelijke badplaats Danang. Daar zijn nu twee oudere mensen met andere gezondheidsproblemen overleden, de eerste slachtoffers in Vietnam. Probleem is dat Danang een erg populaire bestemming is voor binnenlandse toeristen en daar de voorbije weken veel volk langs geweest is. Vietnam wil nu alle inwoners van Danang testen. Dat zijn ongeveer 1,1 miljoen mensen. Ook alle mensen die de voorbije maand in Danang geweest zijn, zouden in snel tempo getest worden om de verspreiding van de ziekte tegen te gaan. In Vietnam zijn nu al 558 mensen besmet. 

In de Japanse hoofdstad Tokio zijn er vandaag 472 nieuwe besmettingen vastgesteld. Ook dat is een record voor een dag. Gouverneur Yuriko Koike overweegt om de noodtoestand uit te roepen in de hoofdstedelijke regio. Omdat de belangrijkste haard in Tokio ligt, denkt de Japanse regering er nog niet aan om in het hele land een noodtoestand uit te roepen. 

Gouverneur Yuriko Koike van Tokio overweegt om in haar regio de noodtoestand uit te roepen.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen