Rupert Murdoch (midden) met zijn zonen Lachlan (links) en James (rechts).
Invision

James Murdoch, jongste zoon van mediamagnaat Rupert Murdoch, verlaat bedrijf wegens "redactioneel meningsverschil"

De jongste zoon van Rupert Murdoch verlaat NewsCorp omdat hij zich niet kan vinden in strategische beslissingen, maar ook omdat hij de conservatieve toon van die media niet langer kan volgen. De vrouw van Murdoch Junior is een bevlogen klimaatactiviste. 

De 47-jarige James Murdoch is de jongste zoon van de Australische mediamagnaat Rupert Murdoch. Hij was tot vandaag lid van de raad van bestuur van NewsCorp, het overkoepelende mediabedrijf van zijn familie, maar neemt nu met onmiddellijke ingang ontslag. 

Er zijn zaken waarover ik het totaal oneens ben met Fox News

James Murdoch

In zijn ontslagbrief zegt de jongere Murdoch dat hij zich niet kan vinden in een aantal strategische beslissingen van het bedrijf, maar hij haalt ook "redactionele verschillen" aan.

Concreet heeft James Murdoch een probleem met de conservatieve toon van de media van NewsCorp en dan vooral met de manier waarop die media de klimaatverandering weergeven. Het zal er wel iets mee te maken hebben, maar Kathryn, de vrouw van James Murdoch, is een bevlogen klimaatactiviste. Murdoch Junior zou daarin meegestapt zijn na de verschrikkelijke bosbranden in Australië vorig jaar. 

In een mededeling laat vader Murdoch weten dat hij zijn zoon bedankt voor het geleverde werk en dat hij het beste toewenst in zijn toekomstige carrière. 

Een wereldwijde (en conservatieve) mediagigant

Het opstappen van zijn zoon James is wellicht vervelend voor het imago van vader Murdoch, maar de opvolging is toch verzekerd. Lachlan Murdoch, de oudere broer van James, staat nu helemaal in "pole position" om vader Rupert op te volgen. Meer nog: Lachlan staat min of meer op dezelfde conservatieve lijn als zijn vader en steunt in de VS de campagne van de Republikeinse president Donald Trump. James Murdoch pompt geld in de campagne van de Democratische uitdager Joe Biden. (Lees verder onder de foto).

Sean Hannity, sleutelfiguur van Fox News, interviewt hier de oudste zoon van president Trump.
AP

Het imperium van Rupert Murdoch is het gevolg van een levenswerk met veel bochten. Vanuit Australië bouwde Murdoch nadien ook in het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten een enorme mediaconcentratie op, vooral door overnames. 

In Groot-Brittannië horen daar krantentitels zoals The Times en Sunday Times bij, evenals het beruchte boulevardblad The Sun (voorheen bekend van de blote borsten op pagina 3). Het zwaartepunt is echter al verschoven naar de VS met het bekende filiaal Dow Jones dat onder meer de beurskrant The Wall Street Journal omvat, maar ook het magazine Barron's. Daarnaast is er nog de conservatieve tabloid The New York Post, de boekenuitgever Harper Collins, maar vooral de beruchte nieuwzender Fox News, dat steevast de lijn-Trump trok, tenminste tot voor kort. Het grootste deel van de filmafdeling van 21st Century Fox werd vorig jaar verkocht aan dat andere concern Disney. 

Meest gelezen