LIVEBLOG - Buitenlandse Zaken kleurt nieuwe regio's rood, politie deelt meer boetes uit aan de kust

Het aantal coronabesmettingen in ons land blijft stijgen. In de periode van 22 tot 28 juli kwamen er dagelijks gemiddeld 448 nieuwe besmettingen bij. Dat is meer dan het dubbele dan de week ervoor. Buitenlandse Zaken heeft nieuwe reisadviezen online gezet. En aan de kust deelt de politie meer boetes uit aan mensen die geen mondmasker dragen. Lees alle updates in onze liveblog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Wie de cijfers en de trends in detail wil bekijken: klik hier. Volg hieronder de meest recente nieuwsupdates:

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Kustpolitie toont geen genade meer

Aan de kust gaat de politie strenger toezien op de mondmaskerplicht. Wie geen bedekkend kleinood voor z’n neus en mond draagt op de plaatsen waar dat moet, zal voortaan sneller een boete krijgen. Mensen moeten intussen weten dat ze een mondmasker moeten dragen en moeten zich aan de regels houden, zo klinkt het. “De speeltijd is voorbij.”

Klik hieronder om het volledige artikel te lezen:

Nieuwe reisadviezen: code rood voor regio's in Bulgarije, Zwitserland, Roemenië, Frankrijk en Spanje

Buitenlandse Zaken heeft een aantal nieuwe regio's in Europa rood gekleurd

  • In Bulgarije geldt code rood voor Severoiztochen en Yugozapaden
  • In Frankrijk kleurt het departement Mayenne, in de Loirestreek, rood.   
  • In Roemenië: geldt nu code rood voor het Centrum, zuidoosten, Zuid-Muntenia en Sud-Vest Oltenia 
  • In Spanje worden nu ook de regio's Navarra en Barcelona rood , naast Aragón en Lleida in Catalonië 
  • En in Zwitserland: is de regio van het Meer van Genève nu roodgeblakerd

Code rood betekent dat wie terugkeert uit zo'n gebied zich verplicht moet laten testen en direct in quarantaine moet gaan. Er geldt ook een reisverbod naar de rode zones. 

Daarnaast hebben verschillende andere regio’s in Europa vanaf vandaag code oranje gekregen:

  • Grote delen van Kroatië: Adriatisch gebied, oostelijk gebied en Zagreb
  • Delen van Nederland: Zuid-Holland, Zeeland en Noord-Holland 
  • Malta 
  • In Polen: Klein-Polen (Malopolska) en Silezië (Slaskie)
  • En Oost-Slovenië

Naar gebieden met code oranje mag je wel nog reizen, maar Buitenlandse Zaken vraagt om je bij terugkomst te laten testen en vrijwillig in quarantaine te gaan.

De meeste actuele reisadviezen vindt u op de website van Buitenlandse Zaken

Geen Folkfestival in Dranouter, maar kleinschalige Zomersessies

De organisatoren van het Folkfestival in Dranouter organiseren deze maand wekelijks Zomersessies. Die zijn coronaproof, met slechts 200 bezoekers. Muzikanten als Patrick Riguelle en School is Cool zijn maar wat blij dat ze nog eens kunnen spelen. De organisatoren houden hun hart vast en hopen dat ze de kleinschalige optredens mogen blijven organiseren. Bekijk hier de reportage uit "Het Journaal".

Videospeler inladen...

Nederland telt hoogste aantal nieuwe besmettingen in bijna drie maanden

In Nederland zijn de afgelopen 24 uur 431 nieuwe besmettingen gemeld. Dat is het hoogste dagelijkse aantal sinds 7 mei. Toen werden 455 besmettingen gerapporteerd, maar toen was de testcapaciteit ook lager dan nu.

Bijna de helft van de besmettingen werd gerapporteerd in Zuid-Holland (202), meldt de NOS op basis van overheidsdata. Rotterdam is de grootste brandhaard, met 95 nieuwe infecties. Ook Amsterdam (61) en Den Haag (39) hebben redelijk veel nieuwe besmettingen 

Bijna de helft van de besmetting is aangetoond bij mensen tussen de 20 en 40 jaar oud. Er werden de afgelopen 24 uren in Nederland drie nieuwe ziekenhuisopnames en een nieuw overlijden gemeld.

Inwoners Antwerpse COVID-zone niet langer welkom in Mechelse fitnesscentra

Bewoners uit de zogenoemde "COVID-19-zone" van Antwerpen en de omliggende gemeenten mogen niet meer komen fitnessen in Mechelen. Dat heeft de stad Mechelen beslist nadat was gebleken dat klanten het verbod omzeilden door naar filialen in Mechelen te komen.

De stad neemt de maatregel na vaststellingen van de politie en meldingen op sociale media. Daaruit bleek dat klanten uit Antwerpen en de omliggende gemeenten, waar fitnesszaken op politieverordening van de gouverneur gesloten zijn, naar filialen in Mechelen trokken.

"Dat werd mij door de gouverneur vandaag ook persoonlijk bevestigd", zegt burgemeester Alexander Vandersmissen (Open VLD). "Het kan natuurlijk niet de bedoeling zijn dat men de sluiting van de fitnesszaken omzeilt door elders te gaan fitnessen. Ik heb dan ook niet geaarzeld en meteen een besluit van de burgemeester opgemaakt dat dit verbiedt."

De maatregel gaat onmiddellijk in. De politie zal alle fitnesszaken in Mechelen dit weekend bezoeken en controleren of het besluit wordt nageleefd. 

Bart Tommelein (Open VLD): "NMBS moet nadenken over aanmeldingssysteem voor treinen naar de kust"

Burgemeester Bart Tommelein (Open VLD) van Oostende vindt dat de NMBS moet nadenken over een aanmeldingssysteem om een (extra) trein naar de kust te nemen tijdens deze coronacrisis. Dat zegt hij na de overrompeling in het station van Oostende. De NMBS staat hiervoor echter niet te springen, maar werkt op korte termijn wel aan een app die in real time de drukte op de treinen toont. Maar hoe zit het intussen in onze buurlanden?

Klik hieronder om het volledige artikel te lezen:

Korpschef politie Blankenberge-Zuienkerke: "Onwaarschijnlijk wat mijn medewerkers naar het hoofd geslingerd krijgen"

Op Facebook doet de korpschef van de politiezone Blankenberge-Zuienkerke zijn beklag over de reacties die zijn agenten krijgen wanneer ze mensen aanzettten om de coronamaatregelen na te leven. "Onwaarschijnlijk wat mijn medewerkers naar het hoofd geslingerd krijgen als ze de COVID-richtlijnen willen doen naleven", schrijft hij. "Mag ik vragen dat iedereen die goede manieren die zij of hij thuis of op school heeft geleerd niet vergeet bij een bezoek aan de kust?"

"Ik ben trots op de kalmte die mijn gasten kunnen bewaren en op hun weerbaarheid", besluit hij, waarna hij zijn boodschap nog eens in het Frans herhaalt.

15.000 mensen betogen tegen coronamaatregelen in Berlijn

In de Duitse hoofdstad Berlijn hebben volgens de politie tussen de 15.000 en de 17.000 mensen betoogd tegen de coronamaatregelen. Onder de slogan “Vereniging voor de vrijheid” kwamen ze bijeen aan de Brandenburgse Poort. Er waren mensen uit heel Duitsland bijeengekomen. Ze vinden de maatregelen die de overheid oplegt om het coronavirus in te dammen, onzin en een aantasting van hun vrijheden. Een deelneemster vertelde de lokale omroep RBB dat een mondmasker een “muilkorf” en een “teken van onderwerping” is. 

De betoging was toegestaan door het stadsbestuur, maar omdat de meeste deelnemers zich niet hielden aan de mondmaskerplicht en onvoldoende afstand hielden, komen er juridische stappen tegen de organisatoren. De betoging zelf verliep vreedzaam. Ook elders in Duitsland waren er kleinere betogingen, onder andere in Stuttgart. 

In Berlijn was er ook een tegenbetoging van onder meer een groep “Grootmoeders tegen extreemrechts”. Zij scholden de “coronarebellen” uit voor nazi’s. Of dat zo is, is niet duidelijk, maar wel was in radicaal-rechtse kringen opgeroepen om tegen de coronamaatregelen te betogen. Ook waren er in de coronabetoging zwart-wit-rode vlaggen van het oude Duitse keizerrijk te zien en die worden vaak gebruikt door rechtse extremisten in Duitsland. 

Bekijk hier een montage van de betoging in Berlijn:

Videospeler inladen...

Hoe gaat het vandaag in de rest van de wereld op vlak van corona?

De voorbije 24 uur zijn er in India 57.000 besmettingen met het coronavirus opgetekend. In twee weken tijd zijn daar 620.000 mensen positief getest. Ook elders rukt het virus op. Mexico heeft nu meer coronadoden dan het Verenigd Koninkrijk, enkel de VS en Brazilië doen nog slechter. En in Vietnam wordt massaal getest na een uitbraak in ziekenhuizen in de stad Danang. 

Lees meer in dit artikel:

Meest gelezen